Mallurile au de recuperat zeci de mii de euro de la Lee Cooper. Actionarii magazinelor Lee Cooper spun ca: „Insolventa a fost singura cale legala si de protectie impotriva creditorilor”

Autor: Cristina Stoian 26.01.2010
  • Principalii creditori ai retailerului LCR Jeans, care detine licenta magazinelor Lee Cooper si care a intrat in insolventa in decembrie 2009, sunt furnizorii de marfa, banca si societatile de leasing, potrivit conducerii companiei.
  • Proprietarii de malluri spun insa ca si ei au de recuperat sute de mii de euro.


"Furnizorii de marfa, banca si societatile de leasing au finantat dezvoltarea societatii in anii anteriori, prin acordarea de contracte de investitii pentru perioade medii de timp, de aceea sunt acum creditorii principali", a declarat pentru ZF Ronen Haliva, actionarul LCR Jeans, care insa nu face publica valoarea datoriilor acumulate pe motiv ca "lista inscrierilor la masa credala nu a fost definitivata".

Retailerul care comercializeaza articole din jeans sub brandul Lee Cooper a raportat catre Ministerul de Finante datorii totale de 5,3 mil. euro si stocuri de 2,2 mil. euro la finalul lui 2008.

Intrarea in insolventa a companiei afecteaza si centrele comerciale de unde retailerul a decis sa isi retraga magazinele, lasand mallurilor datorii de cateva sute de mii de euro, potrivit dezvoltatorilor.

Actionarii Lee Cooper spun insa ca datoriile catre malluri sunt de doar cateva mii de euro. "Datoriile LCR Jeans catre centrul comercial Vitantis, care includ chiria pe cateva luni, inclusiv pe ianuarie, cheltuieli de marketing si utilitati, ajung la aproximativ 40.000 de euro. Compania nu a mai platit chiria din vara lui 2009. La sfarsitul anului trecut au avut o tentativa de a renegocia chiria, le-am propus o chirie de tip turnover (procent din vanzari - n. red.), care ar fi putut insemna pentru LCR Jeans o reducere de circa 70% din chiria de baza, dar nu au mai semnat nimic, au preferat sa inchida", a declarat Vlad Dragoescu, manager de investitii in cadrul firmei care administreaza proprietatile fondului de investitii Equest, proprietarul Vitantis. Retailerul a anuntat centrul comercial Vitantis, care este plasat in apropierea hotelului Rin Grand din Capitala, ca vor elibera spatiul, care se intinde pe o suprafata de aproape 130 de metri patrati, la jumatatea lunii decembrie, chiar daca contractul de inchiriere era in desfasurare pentru inca trei ani.

In aceasta situatie se afla mai multi dezvoltatori de centre comerciale, mai ales ca din cele 15 magazine Lee Cooper inchise incepand cu a doua parte a anului trecut, majoritatea erau plasate in malluri.

"Nu vorbim de sume foarte mari, dar retailerul nu a facut toate platile catre compania noastra. Situatia este acum in mana casei de avocatura care ne reprezinta", recunoaste si managerul centrului comercial Armonia Center din Arad, Claudiu Szetyanszki.

Motivul principal al deciziei de a solicita insolventa catre Tribunalul Prahova a fost reprezentat insa de pierderile foarte mari pe care le inregistrau jumatate din magazine de mai bine de un an, potrivit lui Haliva. "Magazinele bune, care realizau profitul scontat, erau si cele care suportau pierderile mult prea mari ale celorlalte. Solicitarea insolventei a fost singura cale legala si de protectie impotriva creditorilor care nu agreau ideea ca Lee Cooper sa isi inchida magazinul din centrul detinut de ei, dar nici nu erau dispusi sa inteleaga perioada pe care o traversam. Ne-am oferit disponibilitatea pentru intalniri cu acesti proprietari in sensul identificarii unor solutii viabile pentru ambele parti, inclusiv plata taxelor de iesire anticipata prevazute de contract si posibilitatea acestora de a-si recupera o parte din datoria restanta prin executarea scrisorilor de garantie de buna plata, dar nici aceste incercari de solutionare amiabila a situatiei nu au avut rezultatul pe care ni-l doream", explica Haliva.

Inchiderea a 15 din cele 30 de magazine Lee Cooper din Romania a insemnat de altfel si reducerea numarului de angajati de la 254 de persoane, cat lucrau la sfarsitul lui 2008, la putin peste 100 de oameni in prezent. Compania spera insa ca prin procesul de reorganizare interna, care va fi aprobat in urmatoarea luna, sa genereze sume importante pentru a-si plati ulterior creditorii. "Vom regandi businessul si strategia de calcul a preturilor de vanzare sau reducerea cheltuielilor operationale inregistrate in anii anteriori. Vom incerca pe cat posibil ca relatiile de afaceri sa nu fie afectate de intrarea in insolventa a societatii, iar proprietarii centrelor comerciale cu care continuam colaborarea sa ne acorde sprijinul necesar prin discounturi la plata chiriei si prin acordarea de posibilitati mai mari de promovare a brandului in centrul lor", spune actionarul LCR Jeans, care este convins ca intr-o perioada de 2-3 ani compania va iesi din insolventa.

Lee Cooper, care concureaza cu alte branduri de blugi ca Little Big, Levi's sau Diesel, a incheiat 2008 cu afaceri de 10,83 mil. euro, dar a inregistrat pierderi.

Lee Cooper In cifre