Broker Cluj merge dupa investitori pe Bursa din Varsovia

Autor: Laurentiu Cotu 25.01.2010

Conducerea societatii de intermediere financiara Broker Cluj (BRK) sustine ca una dintre prioritatile pentru perioada urmatoare este listarea companiei la Bursa din Varsovia, in vederea atragerii de noi investitori.

Broker este listata la Bursa de la Bucuresti (BVB) din februarie 2005, avand in prezent o capitalizare de 16,4 mil. euro, iar titlurile firmei de brokeraj se numara printre cele mai lichide din piata.

"Oportunitatea dublei listari, la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa din Varsovia, este extrem de interesanta pentru noi, intrucat ar putea creste notorietatea companiei, dar si atractivitatea acesteia pentru investitori", a declarat Anton Ionescu, presedintele societatii de intermediere Broker Cluj. Reprezentantii Broker Cluj spun ca listarea la Bursa din Varsovia va constitui in viitorul apropiat o prioritate atat pentru Consiliul de Administratie, cat si pentru conducerea executiva a companiei, in contextul in care compania isi propune atragerea unor investitori puternici, in special fonduri de investitii, care sa sustina finalizarea restructurarii inceputa in 2009 si dezvoltarea companiei.

Broker a inregistrat in ultimele luni schimbari in actionariat, in contextul in care Petru Prunea, fondatorul companiei, si-a vandut participatia de circa 3,5% dupa ce a fost inlaturat din functiile de presedinte si director general, iar firma Intervalco din Baia Mare, un alt actionar semnificativ al firmei de brokeraj, a inceput sa vanda pachete de actiuni.

Isi va lista firmele din portofoliu la Sibex

Broker are in vedere si listarea la Bursa din Sibiu (Sibex) a unor companii la care detine participatii semnificative.

Broker controleaza 83% din capitalul producatorului de conserve Facos Suceava, firma nelistata, participatie evaluata in portofoliu la 13,4 miioane de. lei (3,3 milioane de euro) si 48,7% din actiunile Remat Baia Mare, specializata in colectarea deseurilor.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex), unde SSIF Broker detine circa 6,6% din actiuni, s-a listat saptamana trecuta pe propria platforma, iar actiunile au urcat ieri la un nivel de 2,2 lei/titlu, fata de 0,78 lei, la cat erau inregistrate acestea in portofoliul Broker Cluj. "Aceasta apreciere a avut efecte benefice si pentru Broker care detine aproximativ 6% din actiunile bursei sibiene, valoarea acestor detineri crescand cu aproximativ un milion de euro", spun reprezentantii casei de brokeraj.

Totodata, incepand de vinerea trecuta, Sibex ofera investitorilor posibilitatea de a incheia contracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), cel mai cunoscut indice bursier din lume. In prima zi au fost realizate 24 de tranzactii si au fost incheiate 40 de contracte. In 15 dintre tranzactiile realizate avand ca suport indicele DJIA au fost implicati clienti Broker, fie in calitate de cumparator, de vanzator sau in ambele ipostaze, potrivit firmei de brokeraj.

Actiunile Broker Cluj se apreciau ieri cu 2,2%, ajungand la un pret de 0,235 lei/titlu. La acest nivel, capitalizarea societatii este de 16,8 mil. euro.