Bani de la UE pentru un stand propriu la o conferinta externa

Autor: Adriana Rosoga 26.01.2010

Firma Business Information Systems (BIS), din Bucuresti, specializata in servicii de consultanta IT si aplicatii software in special pentru sistemul bancar, care in 2008 a rulat afaceri de peste 1,5 milioane de euro, urmeaza sa primeasca fonduri europene de circa 47.000 de euro.

Firma a cerut fonduri europene pentru a participa cu stand propriu la Forumul si Targul International de Produse Financiar-Bancare SIBOS 2009 - Swift International Banking Operations Seminar (SIBOS 09) care s-a desfasurat la Hong Kong in septembrie anul trecut si pentru promovare la aceasta conferinta.

"Implementarea proiectului a fost finalizata in septembrie, iar cererea de rambursare a fost depusa in decembrie", spune Rasvan Stanescu, directorul de calitate al BIS. El precizeaza ca firma nu a primit inca banii. Reprezentantii companiei au semant contractul de finantare cu autoritatea de ma nagement, fostul Minister al IMM-urilor anul trecut in mai.

Proiectul "Extinderea afacerii BIS pe piata internationala a solutiilor IT de efectuare a tranzactiilor financiare, prin participarea cu stand propriu la conferinta internationala SIBOS 09 Hong-Kong", a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", "Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare."

In cadrul targului de la Hong Kong, BIS a avut un stand propriu in care au fost promovate serviciile companiei catre bancile asiatice care intentioneaza sa-si deschida filiale in Europa de Sud-Est. Firma BIS a semnat in urma participarii la targ un acord de parteneriat cu firma SWIFT, care prevede furnizarea de servicii software romanesti.

Valoarea initiala a proiectului a fost de peste 912.000 de lei (circa 220.000 de euro), insa compania a reusit sa implementeze proiectul cu bani mai putini, avand in vedere ca firma a trebuit sa vina cu toata suma initiala pentru participarea la aceasta conferinta.

"In contextul crizei, am fost nevoiti sa reducem cheltuielile cat am putut de mult pentru ca investitia initiala a fost din fonduri proprii. Am reusit o reducere cu cel putin 40% a costurilor. Pentru intreaga cheltuiala a proiectului am luat un credit prin CEC Bank cu garantii oferite de Fondul National de Garantare a Cre ditelor", mai spune Stanescu.

In prezent, compania lucreaza la un proiect prin care va lua un ajutor de minimis (ajutor de stat) pentru achizitionarea de echipamente. "Posibilitatea noas tra de a derula in bune conditii acest nou proiect depinde in buna masura de rezolvarea cererii de rambursare. Viteza de rambursare a banilor acordati prin schemele de finan tare actuale este esentiala pentru ca o astfel de finantare sa devina un ajutor efectiv si nu o frana in activitatea companiei."

Cine ia banii:

Compania: Business Information Systems(BIS), din Bucuresti

Obiect de activitate: specializata in servicii de consultanta IT si aplicatii software in special pentru sistemul bancar

Proiectul: "Extinderea afacerii BIS pe piata internationala a solutiilor IT de efectuare a tranzactiilor financiare, prin participarea cu stand propriu la conferinta internationala SIBOS 09 Hong-Kong"

Valoarea proiectului: 100.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 1,5 mil. euro

Finantator: CEC Bank