Exclusiv online - La ce foloseste Clasificarea Ocupatiilor din Romania?

Autor: Adelina Mihai 26.01.2010

Piata muncii lasa tot mai mult in urma COR-ul (Clasificarea Ocupatiilor din Romania). Multe din cele aproape 4.000 de functii care exista in prezent in COR nu au corespondenta pe piata muncii, in timp ce multinationalele care au intrat pe piata in ultimii ani au creat o serie de joburi care nu sunt indexate de documentul pe care Ministerul Muncii il revizuieste periodic. Angajatorii din mediul privat se plang ca trebuie sa declare la inspectoratele teritoriale de munca (ITM) alte functii pentru angajatii ale caror joburi nu sunt incluse in COR, pentru a respecta legea. In acelasi timp, reprezentantii ministerului spun ca si angajatorii poarta o parte din responsabilitate, deoarece actualizarea COR se face in urma sugestiilor venite din partea mediului privat.

"Sunt absolut convinsa ca toata lumea are probleme la inregistrarea contractelor de munca din cauza legislatiei. Din pacate, s-a ajuns la un compromis intre angajatori si ITM- uri", precizeaza Irina Stoian, directorul de resurse umane al companiei de credite de consum Cetelem. Ea a mai precizat ca, in general, au existat probleme la inregistrarea functiilor care implicau denumirea de . In prezent, in COR exista 32 de denumiri de joburi care implica cuvantul manager, printre care se afla functia simpla de "manager" sau denumiri mai concrete, cum ar fi manager de resurse umane, manager de operatiuni sau sau manager sportiv.

"Am gasit solutii prin care am adaptat responsabilitatile angajatilor la pozitiile existente in COR. Cu siguranta ca legislatia trebuie modificata, insa cred ca acest lucru se va intampla destul de curand", sustine Mirela Stere, director de resurse umane in cadrul Macromex, cel mai mare distribuitor de produse congelate de pe piata.

De aceeasi parere este si Roxana Ciltea, director de resurse umane in cadrul companiei farmaceutice Sanofi-Aventis Romania, care spune ca a incercat sa "plieze" functiile din companie cu cele din COR, in asa fel incat sa se ajunga la un numitor comun.

"Pozitii precum 'business development manager' sau 'market access manager' nu exista in COR. Piata se dezvolta si evolueaza rapid si este greu ca un astfel de document sa se dezvolte la fel, intotdeauna va fi un pic in urma. Totusi, cred ca daca s-ar face revizuiri periodice, s-ar putea ajunge la functii comune", sustine Ciltea.

Ministerul Muncii: COR-ul actual "este rezultatul nevoilor pietei"

COR este un nomenclator aparut in anul 1995 care, potrivit reprezentantilor de la ministerul Muncii, "este rezultatul nevoilor pietei". De asemenea, cei de la minister mai spun ca s-au eliminat repetitiile de functii printr-o revizuire facuta la inceputul acestui an si ca angajatorii sunt cei care ar trebui sa se implice activ in adaugarea de noi ocupatii, cerute de piata.

"Nu ministerul Muncii adauga noi ocupatii in COR, ci piata decide, iar modificarile se fac in functie de solicitarile care vin din partea companiilor. Noi am publicat o varianta revizuita a documentului, intr-o forma "periata", in sensul ca s-au eliminat neconcordantele, repetitiile de functii care apareau in mai multe locuri", sustine Loredana Manolache, consilier pe probleme de comunicare si relatii publice in ministerul Muncii.

Nici procesele simple, cum ar fi introducerea unei noi profesii in nomenclator, nu scapa de elementele birocratice. Ca sa adauge o functie noua in COR, angajatorii trebuie sa elaboreze un memoriu justificativ care sa cuprinda numele functiei (neaparat in limba romana), codul COR pentru grupa in care se incadreaza functia, codul din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN) pentru sectorul de activitate al angajatorului, studii si analize care sa justifice necesitatea actualizarii si descrierea jobului (responsabilitati, cerinte, salarizare etc.).

Joburi precum specialist IT, project manager, reprezentant/ manager de vanzari sau chiar merchandiser sunt printre cele mai cautate pe site-urile de recrutare, insa nu exista in COR. Totusi, exista o serie de ocupatii care au fost adaugate recent, cum ar fi brand manager, manager financiar sau manager de operatiuni care se regasesc si in organigrama multinationalelor de pe piata locala.

"In varianta actuala, COR-ul contravine unei alte legi, care spuna ca nu trebuie sa existe denumiri in limba engleza. Inca se mai repeta functii, iar acum exista o combinatie intre nou si vechi, intre engleza si romana si sunt functii care lipsesc, cum sunt, de exemplu, cele legate de trade marketing", sustine Daniela Necefor, managing partner la compania de executive search Total Business Solutions (TBS).

Angajatorii: Consultati si mediul privat atunci cand treceti functii in COR!

Cei care elaboreaza COR-ul ar trebui sa fie mai atenti la ceea ce se intampla in mediul privat, spun angajatorii, care cred ca una din greselile care ii afecteaza direct este lipsa unei consultari cu sectorul de business.

"In forma actuala, se vede clar ca cei care au lucrat la elaborarea documentului nu cunosc mediul privat. Nu au fost folositi nici traducatori specializati pe mediul de business, ceea ce denota clar ca s-a lucrat superficial. Ar trebui sa se faca un grup de lucru format din oameni care sa cunoasca mediul privat", adauga Necefor.

De aceeasi parere este si Sorin Faur, HR Services Director in cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania, care crede ca cei care aduc modificari la COR ar trebui sa culeaga propuneri din mediul privat.

"Am observat ca, cel putin la nivel de mecanism, se accepta interventiile angajatorilor. Este posibil ca mediul privat sa poarte o parte din vina, pentru ca nu a facut destul de multe sugestii", explica Faur.

Unele denumiri din COR sunt jignitoare

"Ministerul Muncii vrea sa faca o cercetare cu functiile care nu se mai folosesc, pentru a putea fi eliminate. Nu s-a scos nicio functie din legislatia de pana acum, ci doar s-au eliminat functiile care se repetau", spune Manolache. Cu toate acestea, exista inca functii care se repeta. Daniela Necefor de la TBS spune ca, de exemplu, pentru functia de bona exista in COR si denumirea de baby sitter si cea de ingrijitor copil.

"Mai mult, exista unele denumiri, cum ar fi 'matar' sau 'pizzar', care, desi exista in DEX, sunt jignitoare. Exista si cazuri in care functiile reprezinta echipamente, precum 'cap de masa' (echipament folosit in cazino-uri) sau 'fierbator- uscator de par'.Trebuie gasite alte formulari decente, pentru ca fiecare om care munceste merita sa fie respectat", explica Necefor.