Istoria se repeta: acum nu rusii declanseaza situatia de urgenta, ci frigul de -25 grade C

Autor: Roxana Petrescu 26.01.2010

Frigul extrem a dus la instalarea situatiei de urgenta in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, astfel ca furnizarea catre consumatorii intreruptibili va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.

Acesta este a doua iarna consecutiva in care este declarata situatie de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, de data aceasta nemaifiind de vina conflictul ruso-ucrainean, ci temperaturile extrem de scazute care au dus la cresterea consumului populatiei, precum si la o serie de probleme in ceea ce priveste conditiile tehnice de livrare.

Una dintre problemele principale care ar putea interveni este cresterea importurilor de gaze naturale, ceea ce va duce la cresterea facturilor pentru populatie.

Autoritatile chiar iau in calcul varianta dublarii achizitiilor de gaze de la rusi.

"Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu 25 ianuarie, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Potrivit lui Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, situatia de urgenta va dura atat timp cat temperaturile vor fi mai mici de -20 de grade.

"Situatia de urgenta va dura atat timp cat vor dura temperaturile deosebit de scazute, sub 22 de grade. Cu tot ce inseamna industrie, necesarul de consum ar fi ajuns undeva la 83 de milioane de metri cubi pe zi, dar noi putem asigura in conditii normale circa 63 de milioane de metri cubi pe zi. De aceea, consumatorii intreruptibili vor fi opriti de la alimentarea cu gaze naturale", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Una dintre principalele amenintari pentru populatie ar putea fi necesitatea majorarii importurilor de gaze din Rusia pentru a se putea acoperi consumul, ceea ce ar duce implicit la o crestere a preturilor facturilor.

"Acum importam 8 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dar am putea sa ajungem la 16 milioane de metri cubi pe zi. Nu este un lucru pe care sa ni-l dorim pentru ca va avea un impact asupra populatieii" a spus Serban. Luand in calcul un pret de import de circa 220 de dolari la mia de metri cubi de gaze, doar aceasta masura ar genera costuri suplimentare de circa 2 milioane de dolari zilnic. La aceste costuri se vor adauga insa si costurile privind trecerea pe pacura a termocentralelor.

"Noi vom continua sa producem la capacitate maxima. Pentru noi nimic nu s-a schimbat. Continuam sa livram zilnic aceleasi volume de gaze din depozitele si din productia noastra, adica 22,5 milioane de metri cubi din depozite si 17,4 milioane de metri cubi din productie", spune Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz. Potrivit declaratiilor recente ale lui Tudor Serban la nivel de piata se produc 36 de milioane de metri cubi zilnic si se extrag din depozite 24 de milioane de metri cubi pe zi.

Piata locala a mai trecut prin experienta unei situatii de urgenta si anul trecut, cand pe fondul conflictului ruso-ucrainean au fost sistate complet importurile de gaze din Rusia. Si atunci, marile termocentrale au fost trecute pe pacura, in timp ce marii consumatori de energie au fost opriti.

In legatura cu marii consumatori de gaze, anul trecut, guvernul a luat decizia ca pentru o perioada de sase luni (mai - octombrie) combinatele chimice si producatorii de energie sa primeasca gaze doar din productia interna, care sunt mai ieftine fata de cele din import, ca o masura anticriza.

La expirarea perioadei, guvernul a prelungit aceasta decizie pana in octombrie 2010 si a extins totodata semnificativ aria celor care intrau sub incidenta acestei masuri.

Conditia pe care companiile erau obligate sa o accepte pentru a primi gazul ieftin a fost sa treaca la statutul de consumator intreruptibil, ceea ce in seam na ca respectivul consumator poate fi intrerupt de la alimentare atunci cand situatia pe plan intern o cere astfel incat populatia sa nu aiba de suferit.

Combinatele chimice si producatorii de energie electrica si termica sunt cei mai mari consumatori de energie la nivel local cu o pondere de peste 40% din consumul total.