Miliardele de euro de la UE trec pe langa noi. Am varsat la bugetul Uniunii de doua ori mai multi bani decat am incasat

Autor: Adriana Rosoga 25.01.2010

In trei ani de la aderare, Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 3,2 miliarde de euro si a atras fonduri in valoare de 1,3 miliarde de euro.



Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 13,89 miliarde de lei (peste 3,2 miliarde de euro) in perioada 2007 - 2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Pe de alta parte, platile efectuate de autoritatile romane din fonduri europene de la aderare pana la sfarsitul anului trecut au insumat 600 de milioane de euro pentru proiectele finantate din fonduri structurale si 740 de milioane de euro prin programul destinat agriculturii si dezvoltarii rurale.

In total, Romania a reusit sa atraga aproximativ 1,3 miliarde de euro ca finantare europeana, in conditiile in care am avut alocati pentru cei trei ani peste 5,6 de miliarde de euro din fonduri structurale si circa 2,5 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Situatia la sfarsitul lui 2009 arata ca in buzunarele beneficiarilor au intrat pana in prezent 10,26% din fondurile structurale alocate si 8,4% din fondurile disponibile pentru agricultura. Acest lucru inseamna ca beneficiarii romani au primit 3% din cei 19,2 mld. euro alocati pana in 2013 sub forma fondurilor structurale, in conditiile in care primele plati importante au inceput sa fie acordate incepand cu 2009. Fermierii au la dispozitie peste 8,8 mld. euro pana in 2013, pana acum fiind atrasi 742 mil. euro.

Procesul de accesare a banilor europeni mer ge greu, in conditiile in care platile semnificative au inceput sa fie facute abia de anul trecut.

"Deja am pierdut din sumele alocate pentru perioada 2007 - 2009, in conditiile in care exista scheme de finantare unde banii pot fi atrasi doar in anul in care se lanseaza apelul de proiecte. Cresterea gradului de absorbtie de acum incolo va depinde de beneficiari. Firmele insa sunt foarte afectate de criza economica si deci nu au resurse pentru cofinantarea proiectelor, iar autoritatile locale si centrale care pot sa ia bani europeni au probleme in intocmirea bugetelor si a alocarii de bani pentru cofinan tare", spune Cosmin Dragoi, managing partner al grupului de consultanta M27 CED Invest.

El precizeaza ca solutiile pentru cresterea gradului de absorbtie sunt: construirea bugetelor autoritatilor pornind de la premisele accesarii fondurilor europene, simplificarea procedurilor de evaluare, realizarea unor campanii de informare si angajarea personalului specializat in gestionarea proiectelor pe bani europeni.

Programele care au atras din fonduri structurale in 2009 cele mai importante finantari sunt cele de crestere a competitivitatii economice, unde sunt in implementare 934 de proiecte si programul regional cu 578 de proiecte in implementare, care au rate de absorbtie de 16,40%, respectiv 15,35%. Programul care s-a miscat cel mai greu este cel de transporturi, avand in vedere ca proiecte in cadrul acestui program s-au depus inca din toamna lui 2007, fiind printre primele programe lansate. In luna decembrie gradul de absorbtie era similar cu cel din noiembrie, respectiv de 2,4%.

Finantele spun ca in 2007-2013, Romania va plati la bugetul UE o suma a carei valoare este estimata la 38,99 mld. lei si va incasa suma de 153,66 mld. lei ( 38,20 mld. euro).