Dupa 15 ani, Bursa de Valori Bucuresti ramane un pion marginal in economie

Autor: Vlad Anastasiu 26.01.2010

Componenta fundamentala a oricarei economii capitaliste, piata de capital romaneasca nu a reusit in 15 ani de existenta sa se impuna ca o sursa adevarata de finantare pentru companii, listarile adevarate realizate in acest interval putand fi numarate pe degete. Pe de alta parte, Bursa nu a reusit sa castige popularitate nici in randul publicului larg, la fel ca in tarile occidentale sau Polonia, ramanand un fel de club exclusivist, accesibil doar initiatilor (brokeri si speculatori). Ce pasi ar trebui sa faca Bursa pentru a-si intra cu adevarat in rol?



Bursa de Valori Bucuresti implineste in aprilie anul acesta 15 ani de existenta postdecembrista si dupa un inceput greu, marcat de lipsa de cunostinte in domeniul pietei de capital si timp in care statul a privatizat majoritatea companiilor prin intermediul RASDAQ, cunoscatorii spun ca in continuare Bursa ramane un domeniu neexploatat la maxim, cunoscut si inteles doar de o mana de oameni.

Prima sedinta de tranzactionare a BVB s-a realizat in data de 20 noiembrie 1995, iar in primul an de activitate, pe piata se realizau doar doua tranzactii pe saptamana, capitalizarea pietei ridicandu-se la acea vreme la 60,8 mil. dolari. Pe piata erau inregistrati doar 17 emitenti, in vreme ce numarul intermediarilor depasea 60.

"Bursa a fost un proiect fara finalitate economica, cel putin in primele luni de existenta. Tot ce se stia despre piata de capital, stiam din carti sau din filme, iar imaginea de ansamblu era una destul de vaga. Bursa a inceput sa devina vizibila abia prin 1997, odata cu lansarea pietei RASDAQ. Toata lumea cred ca mai tine minte cuponiada", a explicat Valerian Ionescu, broker care in 1995 a participat la primele tranzactii realizate la BVB, aflata atunci in cladirea Bancii Nationale. El este in prezent director de tran-zactionare in cadrul BCR.

De aceeasi parere este si Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, care s-a aflat la conducerea Bursei in perioada februarie 2006 - decembrie 2007.

"Lansarea Bursei a venit cu intarziere la noi. Multe din tarile cu o istorie similara ca a noastra au facut mai repede acest demers, si ma refer aici la Polonia, Ungaria si Cehia. La nivelul anilor '90 exista un vid urias de cunostinte despre piata de capital si mecanismele ei. Apoi treptat a inceput un transfer de know-how din partea strainilor, iar in 1994 s-a concretizat Bursa, devenita operationala un an mai tarziu. Si atunci ca si acum consider absolut necesara existenta Bursei", a declarat Stoica.

La sfarsitul anului trecut, capitalizarea BVB s-a ridicat la 27,5 mld. de dolari (19 mld. euro), pe piata principala fiind tranzactionate 69 de titluri.

Bursa RASDAQ a tinut capul de afis in primii ani

In 1997 au fost listate pe piata RASDAQ peste 5.000 de companii de stat, ca urmare a strategiei de privatizare derulata de stat, brokerii fiind de parere ca acesta poate fi considerat primul boom al BVB.

"Piata RASDAQ a ocupat pole position in 1997-98, cand peste 5.000 de companii au fost listate si a inceput tranzactionarea de cupoane. Atunci s-a observat o crestere semnificativa a volumelor de tranzactionare, care ajungeau si la 10 milioane de dolari pe zi. Din pacate, fiind vorba mai degraba despre o privatizare administrativa si nu una dorita de conducerile companiilor, lucrurile s-au degradat rapid pe aceasta piata, in timp ce BVB a reusit sa mentina standardul", a declarat Ionescu.

Din 1997 si pana in prezent numarul companiilor de pe piata RASDAQ a scazut in permanenta, in prezent fiind tranzactionate putin peste 1.500 de societati. In schimb, capitalizarea pietei se ridica la aproximativ 3 mld. euro, cu 4 mld. euro mai putin decat in 2007, cand piata RASDAQ a atins valoarea maxima din istoria ei.

Doi ani mai tarziu au fost listate societatile financiare de investitii (SIF-uri), ca fonduri inchise de investitii cu capital privat integral romanesc care in prezent au in administrare active de peste 2,5 mld. euro.

"Listarea SIF-urilor a fost intr-adevar un moment decisiv in istoria Bursei. Au venit la doar doi ani de la criza financiara din Asia, cand piata inca nu-si revenise complet si cu toate acestea au creat pe Bursa locala ratiunea de a investi", a explicat Ionescu.

Anii de glorie au coincis cu aderarea Romaniei la UE

"Perioada 2005-2007 pot spune ca au reprezentat anii de glorie ai Bursei locale. A inceput odata cu fuziunea BVB cu RASDAQ in decembrie 2005, ceea ce a dus la o explozie a volumelor de tranzactionare si a aprecierilor in piata. Atunci ar fi fost un moment oportun si pentru fuziunea cu Bursa de la Sibiu, dar s-a dorit mentinera unei diversificari in piata", a apreciat Stoica.

La sfarsitul perioadei, in 2007, BVB a inregistrat cea mai mare capitalizare din istorie, de peste 24,6 mld. euro, valoarea medie a tranzactiilor zilnice fiind de circa 17 mil. euro. In prezent valoarea rulajul mediu zilnic este putin peste 4 mil. euro. De altfel, si la nivelul indicilor, BVB a atins in 2007 niveluri record, principalul indice al pietei locale, BET, ajungand la aproape 11.000 de puncte, in vreme ce societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au atins nivelul de 97.000 de puncte, toate pe fondul cumpararilor agresive ale fondurilor de investitii straine, care au luat in vizor piata romaneasca odata cu intrarea in Uniunea Europeana (UE).

Chiar si in aceste conditii brokerii sunt de parere ca piata de capital din Romania este in continuare subdezvoltata si va ramane un domeniu putin cunoscut, la care companiile sunt reticente sa apeleze pentru finantare.

"Chiar si la nivelurile din 2007, cand tranzactiile zilnice depaseau 16 milioane de euro pe zi, valoarea transferurilor era asemanatoare cu tranzactiile realizate de o singura banca de dimensiuni mici pe piata interbancara. Piata locala de capital n-a ajuns niciodata la o masa critica astfel incat nu a fost o concurenta reala pietei bancare. Din acest motiv nu a existat nici sustinere din partea autoritatilor pentru promovarea si consolidarea Bursei. De altfel, nivelul legislativ al pietei de capital, ramane piatra de moara a BVB", a adaugat Ionescu.

Strategia pe termen lung - incerta

"Nu este simplu de dat un raspuns despre cum va arata Bursa peste urmatorii 15 ani. In prezent toate pietele de capital se afla la un moment de cotitura in evolutia lor. Exista tendinta de informatizare si democratizare a pietelor si sper ca Bursa locala sa nu piarda aceasta sansa de internationalizare", a declarat Stoica, referitor la directiile viitoare ale Bursei locale.

In februarie, actionarii Bursei urmeaza sa decida aprobarea listarii BVB pe platforma proprie, aceasta fiind considerata cea mai importanta operatiune de acest fel din acest an, in conditiile in care nicio alta companie privata nu si-a mai anuntat intentia de a se lista la Bursa. Un alt eveniment care ar ca contribui la dezvoltarea Bursei este listarea Fondului Proprietatea, insa chiar si asa, piata locala de capital va ramane in urma altor piete din regiune.

"Nu vad niciun alt eveniment care sa determine o crestere accelerata a pietei locale in afara de listarea Fondului Proprietatea, care ar creste capitalizarea cu inca 2-3 miliarde de euro. Listarea fondului ar duce la o crestere a volumelor de tranzactionare, dar tot nu cred ca am ajunge la nivelul altor burse din regiune, unde se tranzactioneaza de 20 de ori mai mult ca la Bucuresti. Cu toate acestea Bursa este necesara si chiar daca este mica, nu cred ca va disparea", a adaugat Ionescu. Atat Ionescu, cat si Stoica apreciaza ca pentru BVB nu exista o strategie de dezvoltare pe termen lung.

In prezent numarul conturilor active la Bursa de la Bucuresti este de aproximativ 10.000, numarul maxim de conturi inregistrate pe piata locala depasind in 2007 putin peste 50.000 de investitori. Chiar si asa, la o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, brokerii sunt de parere ca numarul investitorilor este extrem de redus.

"Cu siguranta exista mai multa cultura despre piata de capital acum decat la inceput, dar in continuare numarul investitorilor si al celor cu cunostinte despre piata de capital este extrem de mic in Romania. Pentru o populatie ca a noastra ar trebui sa avem peste 100.000 de investitori in piata", a explicat Ionescu.

15 ani de bursa

1995: La 1 aprilie 1995, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este reinfiintata in baza unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca institutie de interes publica.

Inaugurarea oficiala s-a desfasurat la data de 23 iunie 1995, iar prima sedinta de tranzactionare a avut loc in data de 20 noiembrie 1995.

In prima faza erau listate noua companii, dintre care doar trei mai sunt listate acum (Artrom Slatina - ART, UAMT Oradea - UAM si Comelf Bistrita - CMF).

1996: La 26 octombrie 1996 este lansata Bursa Electronica RASDAQ, cu finantare americana. Modelul utilizat a fost luat dupa celebra piata americana NASDAQ. Piata RASDAQ a fost conceputa ca platforma pe care sa se tranzactioneze actiunile companiilor privatizate prin intermediul programelor de privatizare in masa derulate in anii '90. Astfel se explica numarul mare de companii listate pe RASDAQ (peste 5.000 in 1997).

1997: Se lanseaza indicele BET (Bucharest Exchange Trading), primul indice al Bursei, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii listate.

1998: Este lansat indicele BET-C, indicele care urmareste evolutia tuturor companiilor listate pe Bursa. Tot in 1998 este lansat si indicele RASDAQ-C al Bursei RASDAQ.

1999: Bursa implementeaza un nou sistem de tranzactionare, HORIZON.

In noiembrie sunt listate cele cinci SIF-uri, care aveau sa devina unele dintre cele mai importante companii de pe Bursa.

2000: Bursa introduce criterii mai aspre pentru companiile listate, ceea ce determina delistarea mai multor companii si scaderea numarului de emitenti pentru prima data in istoria Bursei.

2001: Se listeaza Petrom si BRD, cele mai mari companii locale de pe Bursa, determinand o crestere puternica a capitalizarii si a valorii tranzactiilor din piata.

2003: Bursa de Valori Bucuresti incepe negocierile de fuziune cu RASDAQ.

2004: Pe 7 aprilie 2004 Dinu Patriciu listeaza Petromidia (Rompetrol Rafinare - RRC).

Numarul de actiuni tranzactionate este atat de mare incat blocheaza sistemul Bursei.

2005: Bursa introduce platforma electronica de tranzactionare ARENA pentru operatiunile realizate cu actiuni.

Se realizeaza primele tranzactii cu drepturi de preferinta.

In iunie are loc oferta publica initiala a retailerului IT&C Flamingo International (FLA).

In decembrie, BVB fuzioneaza prin absorbtie cu Bursa Electronica RASDAQ, care dispare ca entitate de sine statatoare.

2006: Bursa este transformata din institutie de interes public in societate pe actiuni, iar cele circa 70 de societati de brokeraj din piata primesc pachete egale de actiuni (cate o participatie de 1,48%). Se listeaza Transelectrica Bucuresti (TEL), compania nationala de transport a energiei electrice.

2007: Bursa atinge maximele istorice.

BVB isi lanseaza propria piata de tranzactionare a instrumentelor derivate.

In decembrie are loc oferta publica initiala a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), in valoare de 65 mil. euro. Cererea de actiuni se ridica la un nivel record de 1,8 mld. euro.

2008: In februarie se listeaza Erste Group Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, aceasta fiind prima companie straina care vine pe Bursa de la Bucuresti.

In iulie, Bursa lanseaza tranzactiile cu titluri de stat.

2009: Actionarii BVB isi dau acordul de principiu in vederea listarii operatorului de piata pe platforma proprie.

O istorie de 129 de ani

Prima bursa de valori din Romania a fost infiintata in 1881, pe model francez, prin decret al regelui Carol I, si a fost deschisa la 1 decembrie 1882. In 1904 este adoptata o noua lege a bursei, care defineste mai clar operatiunile bursiere, iar in 1929 "legea Madgearu" aduce noi modificari in functionarea pietei de capital. Dupa incheierea crizei economice din anii 1929 - 1933 (Marea Depresie economica din SUA), odata cu refacerea economica, Bursa de efecte, actiuni si schimb din Bucuresti intra pe un trend ascendent, atingand apogeul in 1939, inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, pe Bursa se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, petrolier si al asigurarilor. Dupa razboi, Bursa este inchisa in timpul regimului comunist, odata cu nationalizarea economiei.