Marea Britanie a scapat de recesiune

Autor: Andreea Mioara Neferu 26.01.2010

Economia Marii Britanii a crescut in al patrulea trimestru al anului trecut cu 0,1% in raport cu trimestrul precedent, dupa ce industriile manufacturiera si de servicii au reusit sa se extinda suficient pentru a scoate tara din recesiune, scrie Bloomberg. Avansul inregistrat se plaseaza insa cu mult sub estimarile analistilor, care anticipau un nivel de 0,4%.

Totodata, economia britanica s-a comprimat in trimestrul al patrulea cu 3,2% comparativ cu intervalul octombrie-decembrie din 2008, a anuntat biroul national de statistica de la Londra.

Recesiunea, care s-a intins pe o perioada de sase trimestre consecutive, a "sters" 6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii, potrivit biroului de statistica. In ansamblu, economia britanica s-a contractat anul trecut cu 4,8%, acesta fiind cel mai puternic declin anual din momentul in care s-a calculat pentru prima data indicatorul in 1949.

Strategii Bancii Angliei vor analiza aceasta evolutie pentru a evalua puterea economiei de a-si reveni, urmand sa decida saptamana viitoare daca vor retrage de pe piata masurile guvernamentale de urgenta.

"Ar trebui sa fim recunoscatori ca in sfarsit am iesit din recesiune, dar inca nu putem fi prea siguri cat de puternica va fi cresterea economica de anul acesta", a declarat Brian Hilliard, economist in cadrul bancii Société Générale si fost oficial al Bancii Angliei. "Anul acesta va fi plin de provocari, in special din punctul de vedere al inaspririi fiscalitatii si al alegerilor", a explicat Hilliard.