FMI e iar ingaduitor si ne cere deficit bugetar de 3% abia peste 2 ani

Autor: Claudia Medrega 26.01.2010

Autoritatile romane au convins Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa relaxeze tinta de deficit bugetar pentru 2011, stabilita initial la 3% din PIB, afirma surse apropiate discutiilor.

Cei doi finantatori internationali au fost de acord cu un ragaz suplimentar dat Ministerului de Finante, considerand ca reducerea deficitului de la 5,9% (cat este estimat in 2010) pana la 3% (in 2011) este o tinta prea ambitioasa si greu de atins intr-un singur an. Conditia este ca autoritatile sa demonstreze in acest an ca pot disciplina executia bugetara si sa garanteze un trend descendent al deficitului.

In urma ultimelor discutii cu delegatia FMI si cea a CE, Romania ar trebui sa duca deficitul bugetar la 3% abia in 2012 - 2013, ceea ce inseamna un ragaz de doi - trei ani. Cu toate acestea, daca Romania insista sa adopte euro in 2015, ar fi de preferat ca deficitul bugetar sa fie ajustat cat mai rapid.

FMI va include in programul cu Romania tinte privind controlul deficitelor din unele companii-cheie detinute de stat, a declarat, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Dupa cum stiti, in program exista anumite prevederi de a realiza o mai buna monitorizare si un mai bun control al acestor companii, iar in programul care va urma vom stabili tinte pentru controlul deficitelor in anumite companii-cheie", a spus Franks. El a mentionat ca a avut luni "discutii prelungite" cu ministrii transporturilor si economiei, Radu Berceanu, respectiv Adriean Videanu, pe aceasta tema.

De asemenea, FMI si CE au cazut de acord cu Ministerul Finantelor asupra continutului proiectelor de lege privind pensiile si responsabilitatea fiscala, stabilind si un calendar de adoptare a celor doua legi, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks. "Trebuie sa ne miscam rapid cu cele doua legi", a spus el.

Franks nu a prezentat termenele agreate, adaugand ca mai multe detalii vor fi oferite astazi, in conferinta de presa a FMI si CE, cand cele doua institutii vor prezenta concluziile vizitei in Romania. Legea salarizarii unitare a fost una din conditiile cuprinse in acordul incheiat de Romania cu FMI. Legea a intrat in vigoare la inceputul acestui an, dar nu a putut fi aplicata din lipsa normelor de aplicare. O misiune a FMI se afla in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.