Gerul ne obliga sa importam mai mult gaz de la rusi si sa platim 1 mil. $ in plus

Autor: Roxana Petrescu 26.01.2010

Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultimele zile au obligat autoritatile locale sa recurga la majorarea importurilor zilnice de gaze din Rusia pentru acoperirea necesitatilor de consum.

"Am luat aceasta decizie pentru a nu exista nicio problema in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale a pietei locale si in special a populatiei. Astfel, pentru zilele de marti si de miercuri cantitatile suplimentare de gaze pe care le vom importa se ridica la 2 milioane de metri cubi pe zi. Oricum, situatia s-a stabilizat", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Anterior, Serban declarase ca este posibil ca importurile de gaze sa se dubleze in aceasta perioada, lucru care ar putea duce la cresterea facturilor pentru populatie.

In prezent, mia de metri cubi de gaze costa circa 220 de dolari, dar tinand cont de conditiile speciale in care s-a facut aceasta achizitie, costurile ar putea fi mai mari. Astfel, la un pret de 220 de dolari pe mia de metri cubi, Romania ar plati Rusiei 440.000 de dolari (312.000 de euro) zilnic pe 2 milioane de metri cubi. Pentru zilele de marti si miercuri, factura suplimentara platita catre rusi este de cel putin 900.000 de dolari (620.000 de euro).

Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, in cursul zilei de ieri presiunile din reteaua de transport inregistrau valori care asigurau alimentarea in conditii de siguranta a tuturor localitatilor din Romania.

"Productia interna de gaze naturale este de 32,1 milioane de metri cubi, extractia de gaze naturale din depozite este de 25 de milioane de metri cubi pe zi, iar importul prin statia Isaccea se situeaza la un nivel de 10 milioane de metri cubi pe zi astfel incat nivelul surselor pentru marti, 26 ianuarie este de 67,1 milioane de metri cubi", au precizat reprezentantii Ministerului Economiei.

Ca urmare a temperaturilor extrem de scazute inregistrate in ultimele zile, Ministerul Economiei a luat decizia de a declara situatie de urgenta in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, astfel ca unele centrale termoelectrice au fost trecute pe pacura, in timp ce livrarile catre consumatorii intreruptibili au fost blocate.

Directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a anuntat ca ieri dimineata s-a importat din Rusia cu un milion de metri cubi de gaz mai mult decat in ziua precedenta, totalul ajungand la zece milioane de metri cubi. "Noi am solicitat inca de saptamana trecuta sa se ia in considerare o majorare a importului. La nivelul zilei de astazi (marti - n.r.) importul de la rusi este de zece milioane de metri cubi de gaz, chiar in aceasta dimineata (marti dimineata - n.r.) am reusit sa importam cu un milion de metri cubi mai mult decat in ziua precedenta", a spus Ioan Rusu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, daca ar aparea suplimentari ale cantitatii de gaze disponibile sistemul ar putea functiona mult mai bine, dar si in aceste conditii se poate asigura necesarul Romaniei.

"Noi credem ca, daca am avea mai mult gaz, conditiile ar fi mult mai bune, dar suntem in stare sa gestionam situatia", a spus Rusu.

Noapte polara: consum record de energie

Consumul de energie electrica a crescut in noaptea de luni spre marti cu o treime fata de media obisnuita a acestei perioade, din cauza temperaturilor scazute, a declarat Adrian Baicusi, director general al Transelectrica. Romania este traversata de un curent de aer rece care a dus minimele termometrelor sub nivelul obisnuit al acestei luni, cea mai scazuta temperatura fiind inregistrata la Miercurea-Ciuc, de -32 de grade Celsius. In 2009, pe fondul crizei economice care a dus la oprirea sau reducerea activitatii a mai multor companii, consumul de energie pe plan national a scazut cu 8,3%. Pentru anul acesta este estimata o crestere a consumului de energie de circa 3%.