Cel mai asteptat indice, cel imobiliar, vine la vara, iar peste doi ani se schimba si calculul inflatiei

Autor: Claudia Medrega 26.01.2010

Institutul National de Statistica (INS) promite ca va definitiva indicele imobiliar pana la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an, urmand ca in 2012 sa introduca si o noua metoda de calcul a inflatiei.



"Indicele imobiliar va fi definitivat pana la sfarsitul trimestrului al doilea din acest an. Metodologia de calcul a fost finalizata in martie 2009, iar in apri lie a fost elaborat un document privind aceasta metodologie. Tot anul trecut a fost elaborat si sistemul de ponderare. Suntem in a doua etapa de colectare a datelor pentru a simula", a explicat pentru ZF presedintele INS, Vergil Voineagu.

El a precizat ca nu va fi luat in considerare pre tul de oferta, ci pretul stabilit in urma negocierii si autentificat la notariat, pentru care se plateste taxa.

BNR, Institutul National de Statistica si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania au semnat un protocol de colaborare privind indexul imobiliar.

Metodologia pentru calcularea unui indice al preturilor locuintelor este in faza incipienta si la nivel european si nu exista o metodologie armonizata.

In ultimii doi ani toate tarile s-au confruntat cu o reasezare a preturilor pe piata imobiliara, in contextul crizei financiare internationale, dupa mai multi ani de cresteri accentuate. Segmentul imobiliar este o componenta importanta a fiecarei economii, inclusiv prin prisma impactului pe care il poate avea la nivelul stabilitatii financiare.

BNR nu a tinut cont pana acum de evolutia preturilor pe piata imobiliara in luarea deciziilor de politica monetara, intrucat aceasta nu era reflectata in indicele pre turilor de consum. Totusi, oficialii bancii centrale vorbeau de aparitia unor bule speculative pe anumite segmente ale pietei imobiliare.

Anul trecut in Romania s-a reluat procesul de dezinflatie. Totusi, rata inflatiei nu s-a incadrat in intervalul-tintit de BNR, o influenta nefavorabila avand-o majorarea accizelor la tutun.

Napoleon Pop, membru al CA al BNR apreciaza totusi ca BNR a reusit anul trecut, prin instrumentele limitate pe care le are la dispozitie, sa traga in jos deviatiile anumitor categorii de preturi administrate. "Noi nu avem si nu trebuie sa avem o obsesie a tintei de inflatie. Trebuie sa ajungem la o tinta pe care echilibrele macroeconomice pot sa o explice si sa o mentina cel putin o perioada de timp", a declarat ieri Pop.

"Tutunul si tigarile au fost vedeta. De ce? Avand in vedere cresterea extrem de mare, de 38,6% la sfarsitul anului anului. Celelalte grupe de marfuri au avut cresteri cu mult mai mici. In concluzie, desi are o pondere de numai 4,06% in structura cosului care sta la baza calculului IPC, aceasta crestere a condus la o contributie de 1,95 puncte procentuale", a explicat Constantin Chirca, director adjunct, Directia Statistica din BNR.

In prezent, indicele preturilor de consum se calculeaza doar pe baza anchetelor referitoare la bugetele de familie.

Potrivit lui Voineagu, INS va finaliza pana in 2012 trecerea la calculul indicelui preturilor de consum pe baza ponderilor rezultate din combinarea datelor inregistrate in conturile nationale si in ancheta bugetelor de familie, utilizat de 17 state membre UE.

Chirca a explicat ca atunci cand Romania va introduce noul sistem de calcul probabil si structura ponderilor in cosul de consum va arata altfel.

ING: Tinta de inflatie nu va fi atinsa nici in 2010

Rata anuala a inflatiei nu se va incadra nici in acest an in intervalul tintit de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual, anticipeaza analistii ING Bank, care considera chiar ca preturile de consum vor urca mai accelerat decat in 2009, pe fondul persistentei presiunilor inflationiste. ING estimeaza o inflatie de 5% la sfarsitul acestui an si o scadere la 4,5% in 2011.