COLECTII/ Aventuri in "Cartea fara nume" si "Ochiul Lunii"

Autor: Stelian Turlea 27.01.2010
In urma cu cateva luni, Editura Leda publica, in colectia Thriller, "Cartea fara nume", semnata Anonymous. Nimeni nu stie cine se ascunde sub acest pseudonim, dar cartea, aparuta initial pe internet, a avut mare succes. Autorul a recidivat si editura a tradus si aceasta noua carte, continuare intr-o oarecare masura a primei. Si aceasta e interzisa cititorilor sub 18 ani.
Acţiunea se petrece in zilele noastre intr-un orăşel imaginar numit Santa Mondega, populat mai ales de criminali, in care apare eroul, Bourbon Kid. Cartea abunda in crime, colcaie de ucigasi platiti, vampiri, fiinte supranaturale (fata care nu poate fi omorata de gloante), detectivi, eclipse de soare, disparitii de pietre cu puteri magice s. a.m.d. Editura isi avertizeaza cititorii sa n-o citeasca noaptea, dar e un fapt de marketing, menit sa atraga cititori. "Nu uita: oricine citeste cartea fara nume este ucis. De ce? Singurul fel in care poti afla este sa o citesti si tu... O carte fara titlu scrisa de un autor anonim aduce moartea oricui o citeste."
La fel de ingenioasa este si prezentarea continuarii romanului - "Ochiul Lunii", traducere de Rauxandra Ana: "Dupa optsprezece ani de omoruri (si al naibii de mult burbon), e timpul ca Bourbon Kid sa renunte la crime. Dar Peto, calugarul Hubal, se intoarce in Santa Mondega, purtand misteriosul Ochi al Lunii, pentru a-l cauta pe asasinul cu gluga, si nu e singurul. Caci pe urma lui Kid se afla vampiri si varcolaci, Serviciul Secret american, Jessica, ingerul mortii, niste politisti corupti, si chiar Lordul Intunericului - anuntand o noua baie de sange. Asa ca atunci cand un atac asupra lui Kid esueaza, cei care il vor mort descopera ca rolurile s-au inversat: Kid are propria lui lista de viitoare victime. Iar de data asta nu cruta pe nimeni...
Aceasta urmare sangeroasa dar senzationala la <<Cartea fara nume>>, si mai captivanta, mai terifianta si mai amuzanta decat precedenta, continua evenimentele intr-o poveste plina de umor negru, pe care nu poti s-o mai lasi din mana."

Daca accepti conventiile, ambele carti pot fi amuzante pana la un punct. Fapt e ca exista cititori ahtiati dupa asemenea povesti si faptul ca nu abandoneaza trebuie salutat. In fond, gusturile nu se discuta.