In doi ani, zona euro s-ar putea sparge daca Spania are probleme

Autor: Andreea Neferu 28.01.2010

Zona euro se confrunta cu cel mai greu test de la lansarea monedei unice europene, in 1999, si conform lui Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom, are sanse reduse de a-l trece.



Economistul american Nouriel Roubini, devenit celebru pentru ca a anticipat actuala criza financiara, priveste cu pesimism viitorul uniunii monetare europene si considera ca Spania prezinta cele mai mari riscuri pentru zona euro si nu Grecia, scrie Bloomberg.

"Peste un an sau doi, am putea asista la o ruptura a uniunii monetare. Riscul este din ce in ce mai mare", a spus Roubini. "Zona euro s-ar putea imparti in doua grupuri, unul central, cu o pozitie puternica, si unul periferic, compus din state mai slabe, care in cele din urma s-ar putea retrage din uniunea monetara", a avertizat economistul, care a previzionat criza financiara cu un an inainte de declansarea sa propriu-zisa. In opinia sa, situatia actuala este "primul test" cu care se confrunta zona euro in ceea ce priveste coeziunea.

El a mai afirmat ca in ciuda faptului ca atentia este indreptata catre problemele economice ale Greciei, Spania ar putea reprezenta o amenintare mai puternica la adresa zonei euro, intrucat este cea de-a patra mare economie a regiunii si se confrunta cu un somaj ridicat si cu un sistem bancar fragil.

Dezastrul iberic

Rata somajului din tara iberica este de peste 19%, adica aproape dublu in raport cu media inregistrata la nivelul intregii Uniuni Europene.

"Daca economia elena se prabuseste, zona euro va avea probleme. Daca se prabuseste Spania, va fi un adevarat dezastru", a apreciat Roubini. Economii precum cea a Greciei si a Spaniei sunt amenintate de puternice dezechilibre fiscale si de pierderea competitivitatii. Apartenenta la zona euro nu le va permite acestor state sa-si deprecieze moneda pe cont propriu pentru a iesi din recesiune, a afirmat Roubini.

Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a depasit de peste patru ori limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) impusa de Uniunea Europeana. In prezent, guvernul de la Atena este unul dintre cele 13 cabinete presate de Uniunea Europeana sa reduca deficitul bugetar.

Totodata, datoria publica a Greciei este de asteptat sa atinga anul acesta 120% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro si dublu fata de limita admisa de Bruxelles pentru adoptarea monedei unice europene.

Economiile avansate sunt tinute in sah de agentiile de rating

In alta ordine de idei, economistul american a sugerat ca retrogradarea ratingurilor de tara reprezinta "un nou fenomen" pentru economiile avansate, care le va complica revenirea din cea mai severa recesiune postbelica.

Majoritatea investitorilor nu au reactionat inca si in afara Europei, potrivit lui Roubini. "In cele din urma se vor trezi la realitate si vor abandona titlurile de stat ale Japoniei si ale Statelor Unite, asa cum au procedat si in cazul Greciei", a preconizat economistul.

De ce este Spania vulnerabila

Spania are trei mari probleme: somajul ridicat, sistemul bancar fragil si lipsa unui motor de crestere economica, in conditiile in care sectorul imobiliar, care a avut acest rol ani la rand, este la pamant. Somajul ridicat, de peste 19%, este de doua ori mai mare decat media inregistrata in Uniunea Europeana, in timp ce deficitul bugetar este de asteptat a ajunge anul acesta la 8,1% din PIB, iar datoria publica la circa 62,5% din PIB, potrivit estimarilor guvernului de la Madrid. Analistul Dragos Cabat considera ca Spania prezinta riscuri referitoare la sistemul bancar fragil si la industria imobiliara, care a inregistrat anii trecuti o explozie nesustenabila.

Zona euro nu se va rupe

Viziunea lui Nouriel Roubini contrasteaza puternic cu cea a oficialilor de pe continentul european. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a declarat ca ipoteza unei rupturi a zonei euro prin retragerea Greciei din uniunea monetara este "absurda". Si guvernatorul bancii centrale a Greciei a explicat ca tara trebuie sa ramana in continuare in zona euro, intrucat "problemele sale vor fi astfel mai usor de rezolvat". Speculatiile privind dezmembrarea zonei euro s-au amplificat pe pietele financiare, dupa ce Grecia a aratat ca se confrunta cu probleme severe in ceea ce priveste deficitul bugetar, iar tari precum Spania si Irlanda au, de asemenea, de infruntat datorii publice in crestere.