Forumul economic de la Davos - Ce masuri propune George Soros pentru rezolvarea problemelor sistemului financiar

Autor: Alexandru Matei 27.01.2010

Celebrul investitor de origine maghiara George Soros crede ca este nevoie de o reglemementare radicala a sectorului financiar, care sa duca la spargerea bancilor "prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca", scrie BBC News.

El s-a declarat un sustinator al planului presedintelui american Barack Obama de a limita dimensiunile bancilor, chiar daca il considera "prematur": "Planul vine prea repede, problemele bancilor nu s-au terminat inca".

Vorbind la o intalnire privata, miliardarul le-a spus jurnalistilor ca bancherii de pe Wall Street care se opun planurilor lui Obama sunt "afoni", facand referire la faptul ca acestia nu pot face diferenta intre reglementarea absolut necesara si cea excesiva.

Soros, care a devenit celebru datorita pariurilor sale impotriva lirei sterline de la inceputul anilor '90, este de parere ca si dupa separarea operatiunilor traditionale de cele de investitii, majoritatea bancilor de investitii vor ramane prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca.

Solutia pe care Soros o vede pentru rezolvarea acestei probleme este adoptarea de catre marile puteri economice a unui set de masuri care sa stabileasca strict nivelul de leverage sau cat de mult se pot indatora bancile pentru a face investitii. Fara o reglementare mondiala unitara, capitalul se va muta pur si simplu in tara cu cel mai redus grad de reglementare, mai crede Soros.