Valer Blidar bate palma cu Siemens si incepe sa construiasca treizeci de tramvaie anual

Autor: Alexandru Anghel 27.01.2010

Valer Blidar (desen), proprietarul Astra Vagoane Calatori, a semnat un parteneriat cu Siemens, constructorul german de material rulant pentru fabricarea la Arad a unui model de tramvai, care va fi denumit Imperio.

Blidar a negociat cu Siemens timp de aproape doi ani semnarea unui contract pentru constructia de tramvaie, la finalul verii trecute anuntand chiar ca a renuntat la Siemens si afirmand la acea data ca tramvaiul ar putea fi construit integral chiar de Astra.

"Totul a facut parte din negociere. Am discutat in acest timp si cu ceilalti fabricanti de tramvaie, am lucrat la proiectare, am demarat chiar si pregatirea de productie, iar cu primul tramvai vrem sa circulam la finalul lui septembrie. De Siemens ne leaga insa si parteneriatele trecute", a declarat Blidar. Astra Vagoane Arad si Siemens au colaborat pentru constructia ramelor diesel Sageata Albastra, livrate catre CFR Calatori.

"Investitia pentru tramvaiul Imperio se ridica la 6 milioane de euro, in care intra fabricarea prototipului si pregatirea de fabricatie", a adaugat Blidar.

Pentru tramvaiul Imperio va fi utilizata tehnologia Siemens, iar fabricarea va fi realizata pe linia de asamblare a companiei Astra. Capacitatea anuala de productie este programata la 30-35 de tramvaie cu podea coborata. Pretul unui tramvai nu a fost stabilit, dar Blidar a specificat ca va fi cu 30% sub pretul concurentei. Pretul mediu al unui tramvai ajunge la 2,5 milioane de euro, iar potentialul pietei locale, unde circula tramvaie cu o varsta de peste 30 de ani, este de 1.000 de unitati, echivalentul a 2,5 miliarde de euro.

"In Romania vom participa la licitatiile administratiilor, pe masura ce vor fi organizate, in timp ce Siemens se va ocupa de comenzile de peste hotare", a spus Blidar.