Forumul economic de la Davos - Stiglitz, catre bancheri: Banii nu aduc fericirea

Autor: Cristina Rosca 27.01.2010

Cei care nu demult erau stapanii universului, ar putea fi dezamagiti daca spera ca fericirea se gaseste in statul de plata, scrie Bloomberg.

Bancherii au creat "valoare negativa" prin "inovatii" precum ipoteci pe care detinatorii de case nu si le puteau permite, a spus laureatul premiului Nobel, Joseph E. Stiglitz, care va tine astazi un discurs despre economia fericirii la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Cei mai multi oameni incearca sa vada ca propriile fapte au valoare intrinseca", a spus Stiglitz, in varsta de 66 de ani, profesor de economie la University of Columbia din New York. "Faptul ca nu exista nici o dovada in acest sens nu ii deranjeaza. Daca porti conversatia la nivel inalt, nu trebuie sa analizezi in profunzime ceea ce ai facut, si poti sa te simti bine cu tine insuti".

La Davos va fi analizat comportamentul bancherilor si se va discuta despre bonusurile pe care acestia le-au primit - in conditiile in care acesta a fost cel mai discutat subiect dupa ce a debutat criza. Astazi sunt programate doua sesiuni de discutii pe tema compensatiilor bancherilor.