Volksbank intra in hora bancilor care au de recuperat milioane de euro de la dezvoltatori

Autor: Cristi Moga 27.01.2010

Banca austriaca Volksbank este unul dintre principalii creditori ai firmei Cefin Real Estate Alpha, parte a grupului italian Cefin, ai carui actionari au solicitat intrarea in insolventa dupa ce ansamblul rezidential care urma sa fie dezvoltat a fost blocat.

Bancile sunt de cele mai multe ori principalii creditori ai firmelor din imobiliare care se confrunta cu procedura insolventei, Bank of Cyprus avand creante la firma Sigma Proiect (dezvoltatorul Sigma Residence), Alpha Bank la Copper Beech Capital (dezvoltatorul Blue Tower), in timp ce Piraeus Bank a finantat companiile Ozer Construction (dezvoltatorul Belleview Sinaia), dar si Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama din Colentina, care la randul lui are dificultati financiare.

Bancherii de la Raiffeisen s-au confruntat si ei cu dezvoltatori imobiliari cu probleme financiare, astfel ca dupa intrarea in faliment a firmei EFG Crevedia Development austriecii au vandut prin licitatie un teren de 124 de hectare pentru 11 milioane de euro pentru a-si recupera creantele.

Printre creditorii firmei Cefin Real Estate Alpha se numara si Investkredit Bank, compania Romprest Service si constructorul elen Edrasis Psallidas, care a avut un contract de 4,7 milioane de euro cu Cefin pentru lucrari de excavare si fundatie la ansamblul Cortina Residence.

Reprezentantii Cefin Real Estate, Volksbank si Edrasis nu au comentat informatiile pana la inchiderea editiei.

In cadrul acestui proiect urmau a fi construite 271 de apartamente intr-un bloc cu 13 etaje din zona parcului Herastrau din Bucuresti, a carui finalizare era programata pentru anul trecut. Cefin avea spre vanzare apartamentele la un pret de 2.500 de euro/metrul patrat, cea mai ieftina locuinta - o garsoniera de 76 mp - avand un pret de 169.000 de euro plus TVA, potrivit datelor comunicate de companie in 2008.

Potrivit celor mai recente date disponibile, de la sfarsitul anului 2007, firma Cefin Real Estate Alpha, controlata de familia Albarosa, avea datorii totale de 81 de milioane de lei, respectiv 24 de milioane de euro.

Cefin este cel mai mare dealer Iveco de pe piata locala, este actionar al firmei care importa Ferrari si unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spatii logistice. Pentru acest an compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro.

Cine de la cine are de recuperat bani

Piraeus Bank - Ozer Construction (Belleview Sinaia) si Euro Habitat (Planorama Doamna Ghica)

Bank of Cyprus - Sigma Proiect (Sigma Residence Colentina)

Alpha Bank - Copper Beech Capital (Blue Tower Colentina)

Volksbank - Cefin Real Estate Alpha (Cortina Residence - Herastrau)

Sursa: ZF, pe baza informatiilor din piata