Conducta Arad-Szeged: Alternativa la importurile din Rusia tot nu functioneaza

Autor: Roxana Petrescu 27.01.2010

Conducta Arad - Szeged, prin intermediul careia sistemul national de transport al gazelor naturale urma sa fie legat cu cel din Ungaria fiind astfel facuta conexiunea intre Romania si piata vest-europeana, inca nu este in functiune, desi de mai multe ori pe parcursul anului trecut autoritatile locale au dat ca sigura finalizarea acestui proiect in prima zi a anului 2010.

In discutii de 10 ani

Despre conducta care are o lungime de circa 100 de kilometri se discuta de aproape 10 ani, realizarea ei fiind extrem de importanta pentru Romania in contextul in care piata locala are o singura sursa de alimentare cu gaze de import: Rusia.

Finalizarea acesui proiect ar fi fost cu atat mai importanta acum cand din cauza temperaturilor extrem de mici, Ministerul Economiei a decis la inceputul acestei saptamani instalarea situatiei de urgenta in alimentarea cu gaze naturale, pentru zilele de marti si miercuri fiind luata masura suplimentarii importurilor de gaze.

Cum nu exista nicio alternativa de import, Romania a cerut gaze tot de la Gazprom, desi ar fi putut avea o alta solutie daca proiectul Arad-Szeged ar fi fost finalizat.

"Din cauza lipsei aprobarii din partea Guvernului Romaniei pe acordul interguvernamental care ar fi permis desfasurarea lucrarilor de constructie la granita, transportul (gazelor prin Arad - Szeged - n.r.) nu a inceput inca. Toata infrastructura planificata, in afara portiunii de la granita, este construita. Cum va fi aprobat de Romania acordul interguvernamental si va fi semnat de ambele parti, partea lipsa a conductei va fi construita si transportul poate incepe imediat", au declarat reprezentantii FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company, compania de transport al gazelor naturale din Ungaria, membra a grupului petrolier MOL si partenerul Transgaz in proiectul Arad-Szeged. Reprezentantii Transgaz au confirmat aceasta informatie.

Lipseste "sudura de aur"

"Acordul interguvernamental nu este definitivat. Anul trecut a fost o perioada extrem de agitata pe plan local, mai ales pe plan politic. Definitivarea acordului trebuia sa aiba loc undeva in luna octombrie, dar a fost amanata. Tot ce mai trebuie sa facem acum este «sudura de aur» cum se zice, partea de la granita, care nu masoara mai mult de cativa metri. Cred ca undeva in martie-aprilie, proiectul va fi finalizat", spus Ioan Rusu, directorul general adjunct al Transgaz.

Ieri si marti, Romania a decis suplimentarea importurilor de gaze din Rusia cu 2 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce inseamna costuri suplimentare de circa un milion de dolari, luand in calcul un pret al gazului de 220 de dolari pe mia de metri cubi.

In realitate, costurile ar putea fi mai mari, tinand cont de caracterul de urgenta al achizitiei, dar si din cauza lipsei unei alternative care ar fi putut conta in negocierile cu rusii.

Cu toate acestea, situatia de urgenta din aceasta iarna nu este la fel de delicata cum a fost cea din iarna trecuta, cand rusii au sistat complet exporturile de gaze naturale din cauza conflictului cu Ucraina.

"Transportul poate incepe cand acordul interguvernamental este semnat si portiunea de conducta din zona de granita va fi realizata. Capacitatea maxima a conductei este de 4,8 de milioane de metri cubi pe zi. Companiile pot transporta gaze in functie de capacitatile rezervate. Cantitatea estimata este de circa 3,8 milioane de metri cubi pe zi", mai spun reprezentantii FGSZ.

Patru companii pentru partea romana

Potrivit acestora, patru companii au rezervat capacitate pe partea romana a conductei si anume E.ON Gaz Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Petrom Gas si MOL Energy Trade. Pe partea ungara, companiile interesate sa realizeze exporturi catre Romania sunt GDF SUEZ, MOL. E.ON si EconGas.

"Pentru moment, conducta este unidirectionala, dinspre Ungaria spre Romania. In urma unor investitii viitoare pe segmentul roman al conductei realizate de partea romana, poate exista posibilitatea transportului de gaze dinspre Romania spre Ungaria. Oricum, data acestui lucru nu este cunoscuta deocamdata", au mai precizat reprezentantii FGSZ.