FMI si CE: Va dam banii, dar vedeti ce faceti cu ei. Finantele si BNR primesc 3,3 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 27.01.2010

Romania va primi pana in martie 3,3 mld. de euro de la FMI si Comisia Europeana, in conditiile in care a indeplinit majoritatea tintelor negociate cu cele doua institutii.

FMI si Comisia Europeana au finalizat a doua si a treia evaluare a acordului intr-o nota optimista, sustinand insa importanta con ti nuarii reformelor agreate.

Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze ur matoarele doua transe pentru Romania, de 2,3 mld. euro, banii urmand sa ajunga pana la finele lunii, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a acordului.

Iar Comisia Europeana va elibera urmatoarea transa de un miliard de euro in luna martie, dupa cum a dat asigurari Fabienne Ilzkovitz, reprezentanta CE. Singurul criteriu care nu a fost indeplinit de Romania este cel privind arieratele. FMI a amanat termenul privind eliminarea arieratelor statului pana la finalul acordului, in aprilie 2011, programul prevazut initial fiind sfarsitul acestui an.

Franks a explicat ca modificarea termenului prevazut initial a fost determinata de faptul ca stocul initial de arierate a fost mai mare decat cel prevazut, ca urmare a dificultatii de monitorizare de catre Guvern a datoriilor statului la nivelul autoritatilor locale.

Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea reducerii cheltuielilor salariale in sectorul bugetar, precizand ca Romania nu este o tara bogata si nu-si poate permite un sector public de "tip Mercedes", ci unul de "tip Dacia". "Daca as putea sa folosesc o analogie, in familia mea de exemplu, daca as vrea sa cumpar un Mercedes, dar nu mi-as putea permite decat o Dacia, atunci mi-as cumpara o Dacie. Romania nu-si poate permite un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia. Nu este nimic in neregula cu Dacia, este un mijloc de transport bun, confortabil", a precizat Franks. El a mai spus ca salariatii din sectorul public nu sunt cei mai saraci, precizand ca este necesar ca fondul de salarii din sectorul public sa scada.

Reducerea cheltuielilor de personal se va realiza atat prin scaderea masei salariale, cat si prin disponibilizarea de personal, contributia acestor masuri urmand sa fie decisa de Guvern, potrivit lui Franks. "Ca sa reduci cheltuielile de personal sunt doua cai. Prima sa dai salariile in jos sau a doua sa dai afara angajati. Guvernul a ales o combinatie. Salariile au fost inghetate (...)Vor fi si unele reduceri de personal. Mixul exact este ceva ce am lasat la latitudinea Guvernului. Exista o anumita flexibilitate".

Somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an si ar putea atinge un milion de persoane, a declarat Franks pentru ProTV. "Personal, cred ca somajul va continua sa creasca probabil pana la mijlocul anului (...) Per total, un milion de someri este cu siguranta posibil". Tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru anul 2009 a fost indeplinita, iar obiectivul de 5,9% din PIB stabilit pentru acest an este "realizabil", potrivit aprecierilor lui Franks.

Comisia analizeaza posibilitatea de a permite Romaniei o corectie mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, amanand cu un an, pana in 2012, atingerea acestui obiectiv, a spus reprezentanta CE Fabienne Ilzkovitz.

Autoritatile au promis FMI si CE ca legea responsabilitatii fiscale va fi adoptata in martie, termenul pentru adoptarea legii pensiilor fiind stabilit pentru iunie. "Au existat unele intarzieri din cauza incertitudinilor politice. Trebuie mers inainte cu legea pensiilor in prima jumatate a acestui an. Sistemul pensiilor este in dezechilibru in acest mo ment, iar asta ar putea periclita primirea banilor de catre pensionari in viitor. In urma toarele luni, legea pensiilor va fi trimisa la Parlament", a spus Franks.

Creditarea pentru sectorul privat ar putea reveni in teritoriul pozitiv in acest an, insa sistemul bancar va ramane in continuare sub presiune, potrivit lui Franks. El a spus ca este multumit de colaborarea cu departamentul de supraveghere din banca centrala, pe care l-a caracterizat ca fiind "foarte vigilent".

In ceea ce priveste expunerea principalelor noua grupuri bancare prezente pe piata din Romania, seful misiunii FMI a precizat ca la finalul lunii decembrie a revenit la nivelul convenit in martie 2009, dupa ce evaluarea pentru finalul lunii septembrie indica o usoara scadere.

O noua misiune a FMI se va intoarce in Romania la finele lunii aprilie si in ceputul lunii mai, pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in martie.

Seful FMI vine la Bucuresti in martie

Directorul general al FMI Dominique Strauss-Khan, 60 de ani, va veni in Romania in luna martie, potrivit www.incont.ro. Strauss-Khan a preluat conducerea FMI din anul 2007, iar presa internationala speculeaza ca ar putea fi urmatorul candidat al Partidului Socialist la alegerile prezidentiale din Franta, care vor avea loc in 2012, fiind considerat un adversar redutabil pentru actualul presedinte Nicolas Sarkozy.