Anul incepe prost, dar se termina bine. Economia isi atinge potentialul maxim de crestere abia in 2012

Autor: Ciprian Valentin Botea 28.01.2010

Economia va inregistra o crestere moderata anul acesta, de maxim 1,5%, impulsionata de industrie si exporturi, si va atinge potentialul maxim de crestere, de 5-6%, abia in 2012, spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.



"Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut in ultimul an si cat de repede vom reusi sa atingem potentialul de 5-6% crestere economica pe care Romania il are", a spus Tanasescu in cadrul unui seminar pe teme economice. El apreciaza ca Romania are nevoie de un nou model de crestere economica si ca nu se mai poate baza pe indatorarea externa pentru a nu reveni la aceleasi probleme care au cauzat recesiunea.

Si Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, considera ca este nevoie de o schimbare radicala a modului in care a fost administrata economia romaneasca, avand in vedere ca a trecut vremea banilor ieftini din strainatate. "Performanta Romaniei este jalnica pentru ca nu a profitat de fondurile de la Uniunea Europeana, iar in masura in care banii nu mai sunt chiar ieftini acest lucru este o crima", spune el.

Industria va fi motorul de crestere

Analistii prezenti la seminarul organizat de Finmedia au apreciat in unanimitate ca economia va reveni pe crestere usoara anul acesta, iar principalul motor de crestere va fi industria.

"Vom avea o crestere economica redusa, care va veni din zona industriei, a carei performanta a fost printre cele mai bune din UE. Cifrele din noiembrie arata ca productia industriala este cu doar 2% sub nivelul de dinainte de criza", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca, intr-adevar, industria incepe sa isi revina, ceea ce va alimenta cresterea exporturilor, avand in vedere ca nu exista suficienta cerere interna. "2010 este un an care incepe prost si se termina bine. Vom vedea insa schimbari dramatice ale peisajului din jurul nostru, pentru ca zona euro trebuie reconstruita din punct de vedere institutional", considera Pogonaru.

Economistii spun ca o eventuala accelerare a cresterii economice in urmatorii ani depinde de continuarea reformelor agreate cu FMI, de modificarea politicii fiscale si recastigarea increderii investitorilor straini.

"Avem nevoie de o politica selectiva care sa vina in sprijinul economiei si sa dea o predictibilitate mediului de afaceri, pentru a-i permite o dezvoltare pe termen lung. In perioada urmatoare va incepe o regandire a sistemului de asistenta sociala in Romania si vor trebui deblocate cheltuielile catre sectorul de investitii", a spus Tanasescu.

Aurelian Dochia, directorul executiv al Concept Business Consult, spune ca economia va fi sustinuta de investitiile straine. "Investitiile straine vor continua sa sprijine economia, pentru ca presiunea pentru delocalizarea companiilor vest-europene este inca mare. Suntem foarte bine pozitionati din acest punct de vedere", a declarat Dochia.

Ramanem atractivi

Romania ar putea beneficia in acelasi timp de pozitia de tara la marginea UE, avand in vedere ca firmele occidentale vor incerca sa cucereasca in anii urmatori piata est-europeana. "Romania ramane atractiva. Urmatorul picior de pod pentru extinderea spre est a pietei europene va fi construit aici", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD. El considera ca anul acesta ratingul de tara ar putea fi revizuit in sens pozitiv de catre agentiile internationale de evaluare financiara, in conditiile in care indicatorii macroeconomici se imbunatatesc.

Tanasescu crede insa ca in 2010 am putea vedea cel mult o imbunatatire a perspectivei, revizuirea ratingului de tara urmand sa aiba loc cel mai probabil in 2011. "Lucrurile vor merge mai bine anul acesta, dar nu cred ca va exista o imbunatatire a ratingului de tara, ci mai degraba o imbunatatire a perspectivei. Cel mai probabil vom vedea o imbunatatire a ratingului in 2011, dupa finalizarea acordului cu FMI", a precizat el.

Este ingrijorator ritmul de crestere a datoriei publice

Si evolutia datoriei publice ii ingrijoreaza pe economisti, chiar daca aceasta este departe de media la nivelul zonei euro.

"Ingrijorator nu este nivelul datoriei publice, ci ritmul de crestere al acesteia. Datoria publica s-a dublat in ultimii doi ani si jumatate, pana la 29% din PIB, iar in perioada urmatoare nivelul acesteia nu ar trebui sa depaseasca 35%", spune Tanasescu.

Nivelul datoriei publice este unul dintre indicatorii monitorizati in perspectiva adoptarii monedei unice europene si nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB. Economistii spun insa ca exista inca un nivel scazut de interes din partea autoritatilor pentru adoptarea euro.

"Cred ca este imposibil sa respectam calendarul de adoptare a euro, pentru ca toti indicatorii - cu exceptia datoriei publice - au iesit din tinta", noteaza Aurelian Dochia.

Romania nu va intra in incapacitate de plata cat timp are loc o ajustare a contului curent, rezerva BNR este de 28-29 mld. euro, iar politicile fiscale duc la reducerea deficitului, a spus Tanasescu. Un fost economist-sef al FMI, Kenneth Rogoff, a declarat pentru cotidianul austriac Der Standard ca mai multe state europene, printre care si Romania, risca sa intre in incapacitate de plata in anii urmatori.