Magazinele Cavaliere au intrat in insolventa, sufocate de datorii

Autor: Cristina Stoian 28.01.2010

Compania Romanian Distribution Group, cu afaceri de circa 8,5 mil. euro si care detine 20 de magazine sub brandul de vestimentatie masculina Cavaliere, a intrat in insolventa la finalul anului trecut, la presiunile creditorilor carora trebuie sa le achite datorii in valoare de aproximativ sase milioane de euro.

"Deocamdata s-a afisat tabelul preliminar al creantelor, in martie urmand sa se definitiveze lista finala a creditorilor. Este vorba de datorii de circa 25 mil. lei (6 mil. euro) catre banci, in proportie de 50%, si catre furnizori", a declarat pentru ZF Mihaela Murariu, Manager Associate in cadrul Elva Cont SPRL, administratorul judiciar responsabil cu reorganizarea interna a retelei Cavaliere.

Sophore Investments, compania care avea de recuperat bani din chiria unor spatii comerciale, a fost primul jucator care a solicitat, in prima parte a lui 2009, deschiderea procedurii de insolventa a Romanian Distribution Group. Ulterior, chiar daca creditorul si-a restituit banii, dupa cum afirma reprezentantii companiei, alte firme s-au inscris la masa credala, printre acestea numarandu-se si bancile la care retailerul avea credite pentru extinderea retelei.

"Efectele crizei economice au generat reducerea vanzarilor cu aproximativ 50% in conditiile in care obligatiile contractuale din chirii, exprimate in euro, au crescut ca urmare a cresterii cursului de schimb valutar", explica Mihaela Murariu cauzele care au condus la intrarea in insolventa a operatorului Cavaliere. Compania este controlata de Monica si Nicolae Toader Caluda (care detin 65% din companie) si de italianul Deli Priscoli Pirolamo (cu 35% din titluri).