Exclusiv online - Cum aleg consultantul pentru accesarea fondurilor europene

Autor: Adriana Rosoga 01.02.2010

Obtinerea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana este o procedura destul de anevoioasa pentru majoritatea firmelor atat din punct de vedere al intocmirii documentatiei, cat si al perioadei indelungate de aprobare a proiectului.

Prima etapa pentru o companie care vrea bani de la UE o constituie schitarea unei idei de proiect si identificarea programului de finantare corespunzator, urmat de intocmirea unui dosar cu actele solicitate de autoritati, dosar care poate depasi 100 de pagini.

Intocmirea documentatiei este o etapa destul de dificila, iar majoritatea firmelor prefera ca, pentru un tarif intre 3 si 10% din suma pe care solicitantul vrea sa o obtina, sa lase aceasta sarcina in seama unui consultant.

Rolul unui consultant profesionist este de a clarifica ideea de proiect, de a cauta compatibilitatea acesteia cu un program de finantare, de a analiza conditiile de accesare a acestuia, de a oferi sfaturi cu privire la accesarea banilor, de a pregati documentatia tehnico-financiara in conditiile solicitate de finantator.

Pentru a alege o firma de consultanta cu care sa lucreze, solicitantul trebuie sa tina cont in primul rand de istoricul firmei, de portofoliul de proiecte castigate anterior. De asemenea trebuie sa cunoasca echipa care va lucra pentru intocmirea proiectului. Succesul proiectelor depinde atat de implementarea de catre beneficiar, cat si de profesionalismul intocmirii documentelor de catre consultant.

O atentie deosebita trebuie acordata prevederilor contractuale cu firma de consultanta. De preferat sunt firmele care iau comision numai atunci cand se aproba finantarea proiectului, iar esalonarea platilor trebuie facuta in concordanta cu primirea fondurilor nerambursable.

Atentie la consultantii amatori! O masura de siguranta pe care o poate lua solicitantul este includerea in contractul cu firma de consultanta a unei clauze-garantii care sa prevada inapoierea banilor in conditiile in care proiectul este declarat neeligibil din cauza modului in care acesta a fost realizat.

Un consultant bun nu poate insa garanta 100% succesul proiectului.