Sprijina Traian Basescu disidenta din PD-L a lui Cristian Preda? Cum comentati?

Autor: Iulian Anghel 31.01.2010

PD-L a decis, de pricipiu, ca-si va modifica statutul, isi va schimba sigla (trandafirul) si numele (probabil in Partidul Popular), iar varful de lance al acestor propuneri este Cristian Preda, europarlamentar democrat-liberal, decan al Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti, fost consilier al presedintelui Traian Basescu.
Alti doi apropiati ai presedintelui - europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justitiei sustinut de seful statului, si deputatul Sever Voinescu (fost purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a presedintelui) sunt pe aceeasi lungime de unda.
Propunerile de schimbare sunt inca vagi, insa de ce le-ar cauta
PD-L atata vreme cat este la guvernare - intrucat, indeobste, modificari si solutii noi sunt cautate atunci cand pierzi alegerile (acest lucru se intampla acum la PSD si PNL)? Si ce rol are aici Traian Basescu? Preda, care isi lanseaza initiativele cu precadere pe blogul sau, a evitat, pana acum, orice asociere a ideilor sale cu cele ale sefului statului.
Insa analistii politici cred altceva.
"In 2004-2005, Basescu era cel care tragea partidul, dar la ultimele alegeri el a fost ales presedinte prin efortul lui Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu, iar tripleta acapatat asa mai multa influenta. Cred ca, prin asa-numita miscare de disidenta din PD-L, condusa de Cristian Preda, Basescu incearca sa le dinamiteze puterea", crede profesorul de stiinte politice Stelian Tanase.
La finele saptamanii trecute, conducerea PD-L a decis, la Poiana Brasov, sa organizeze in toamna un congres in cadrul caruia vor fi noi alegeri in partid.
"Sunt sigur ca Traian Basescu ii vrea pe apropiatii lui alesi in board-ul partidului, iar faptul ca acestia ies public cu idei este o strategie de popularizare", spune Stelian Tanase.
Nu trebuie ignorat faptul ca Traian Basescu este obligat sa se gandeasca la succesiunea sa, pentru ca, dupa alegerile legislative din 2012 (cand Traian Basescu, in calitate de presedinte, va desemna premierul), influenta sa in partid va cadea foarte tare. Chiar daca, la ultimele alegeri, Basescu a fost ajutat de partid sa castige, intrebarea care se pune inca de pe acum este ce influenta politica va mai avea PD-L fara Traian Basescu. Miza existentei pentru PD-L este mai mare decat in celelalte partide, crede analistul. Pe de alta parte, nu trebuie ignorat faptul ca Basescu a impregnat o dinamica ridicata partidului, el cerand intotdeauna schimbari, pe care de altfel le-a si impus.

Antonescu ataca un nou mandat in fruntea PNL, Tariceanu tace deocamdata
Pe de alta parte, daca congresul PD-L va fi in toamna, timp suficient pentru repozitionari, PSD si PNL vor trece curand prin febra alegerilor. La finele saptamanii, liberalii au decis ca, la inceputul lui martie, sa organizeze alegeri interne. Crin Antonescu si-a anuntat decizia de a candida in fruntea PNL. Fostul lider liberal Calin Popescu-Tariceanu, care are ambitii de a recuceri partidul, nu a anuntat inca daca va candida.