Care au fost cele mai profitabile actiuni de pe Bursa in ianuarie

Autor: Andrei Chirileasa 31.01.2010

Actiunile Carbochim Cluj au castigat in ianuarie peste 50%, adica de cinci ori dobanda bancara pe un an. Alte 25 de actiuni au oferit randamente de peste 10%.



Indicele BET a castigat 8% in ianuarie, iar SIF-urile au crescut cu 16%, marcand cel mai bun inceput de an pe Bursa din ultimii patru ani. In 2008 si 2009 Bursa de la Bucuresti inchidea luna ianuarie cu pierderi de peste 20% pe principalii indici.
Surprinzator, actiunile producatorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) au fost "vedetele" inceputului de an din punctul de vedere al cresterilor, cu un avans de 53%, pe fondul unei lichiditati reduse. Principalul cumparator a fost Broker Cluj, care a achizitionat circa 5% din titlurile Carbochim, urcand si pretul. Pe de alta parte, in 2009, actiunile CBC au inregistrat cea mai mare scadere de pe Bursa, de 68%.
Titlurile producatorului de turbine pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM) au castigat aproape 30%, iar actiunile combinatului siderurgic Mechel Targoviste (COS) au urcat cu 25%, ambele numarandu-se printre titlurile cu performante modeste in 2009.
Dintre actiunile lichide, SIF Oltenia (SIF5) a castigat 21%, urmata de Transelectrica (TEL), cu aproape 20%. Investitorii care au pariat pe aceste actiuni au castigat intr-o luna de doua ori dobanda oferita de un depozit bancar pe un an, care nu depaseste in acest moment 10%.
Titlurile de stat au surprins prin tranzactiile mari, cele mai tranzactionate titluri, cu scadenta in martie 2014 (B1403A) realizand un rulaj de 219 mil. lei, dublu fata de SIF Oltenia.
Topul brokerilor pe actiuni este condus in continuare de BT Securities si KBC Securities, printre miscarile notabile fiind revenirea Broker Cluj in Top3, dupa mai mult de un an, dar si urcarea Alpha Finance in Top10. Pe titluri de stat conduce BRD.