Un grup german negociaza o achizitie in servicii energetice

Autor: Vlad Anastasiu 31.01.2010

Reprezentantii grupului german Techem, specializat in furnizarea de servicii din domeniul energiei, iau in considerare achizitia unei companii locale de profil.
"Exista doua modalitati de extindere a unei companii, fie organic, prin reinvestirea profitului, fie prin achizitii. In prezent suntem in discutii cu companii locale din domeniu, insa este prea devreme pentru a discuta despre valoarea tranzactiei", a declarat Wojciech Lubiniecki, directorul regional al Techem pentru Europa de Est.
Tranzactia ar fi a doua realizata de Techem pe piata locala, dupa achizitia din 2007 a companiei Servito din Arad, tranzactie care la acea vreme s-a cifrat la aproximativ 5 mil. euro.
"Preturile in 2007 erau cu mult peste cele actuale si astfel apreciez ca o eventuala tranzactie nu va depasi 5 milioane de euro", a adaugat Lubiniecki.
Pentru acest an, reprezentantii Techem apreciaza ca piata de repartitoare de caldura va stagna la circa 2,6 milioane de unitati, instalate in prezent, o revenire a consumului fiind posibila cel mai devreme din 2011. Potrivit propriilor estimari, doar 46% din apartamentele din Romania sunt dotate cu repartitoare de caldura, piata potentiala pentru astfel de echipamente fiind apreciata la 309 mil. lei (73,5 mil. euro). In prezent, pretul repartitoarelor Techem variaza intre 70 si 140 de lei, preturi care includ si costul robinetilor termostatici.
"Ne vom concentra pe serviciile postinstalare, care de fapt sunt core-businessul Techem", a mai spus Lubiniecki. Serviciile postinstalare presupun colectarea datelor furnizate de repartitoare si esalonarea costurilor cu energia termica pe fiecare apartament in functie de consum.
Techem Energy Services a avut in 2008 o cifra de afaceri de 2,1 mil. euro si pierderi de 3,7 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante. In acelasi an compania avea 110 angajati.