Jobs, la o intalnire cu angajatii: Nu va faceti iluzii, Google vrea sa distruga iPhone. De ce va creste iPad si fara tehnologia flash

Autor: Magraon Andreea 02.02.2010

Google vrea sa distruga iPhone, iar iPad va avea succes pe piata chiar si fara tehnologia Adobe flash care este utilizata acum de marea majoritate a site-urilor, le-ar fi spus Steve Jobs angajatilor Apple la o intalnire privata care a avut loc la cateva zile dupa lansarea iPad, scriu mai multe bloguri de tehnologie americane si revista Wired.

"Nu va faceti iluzii, Google vrea sa omoare iPhone - nu noi am intrat in businessul de cautare ci ei au intrat in business-ul de telefoane mobile", ar fi spus Jobs. Bossul Apple ar fi spus, de asemenea, ca lozinca Google "Don't be evil" (Nu fii malefic - n. red.) - invocata de mai multe ori de gigantul online in timpul scandalului cu autoritatile chineze este o "prostie".

De asemenea, Jobs ar fi spus ca Apple nu trebuie sa-si faca griji pentru ca produse precum iPhone sau iPad nu suporta tehnologia Adobe flash - utilizata in special pentru clipurile video difuzate pe net, de site-uri precum Youtube. "Nu sustinem tehnologia pentru ca este plina de erori. Nimeni nu va mai folosi flash, lumea se va muta catre HTML5", a spus seful Apple.

Faptul ca iPad, noul gadget Apple, nu are suport Flash, nu mai conteaza atat de mult pentru utilizatori, avand in vedere ca tot mai multe site-uri incep sa opereze cu HTML5, relateaza The New York Times. Flash player, dezvoltat de Adobe, este unul dintre cele mai folosite aplicatii din lume, fiind folosita si de YouTube. Apple nu sustine insa aceasta tehnologie, comenteaza cotidianul american. Daca aplicatia se gaseste pe toate calculatoarele si laptopurile Apple, compania a decis sa nu o foloseasca pentru iPhone si iPad, pe motiv ca e prea inceata. Reprezentantii gigantul american a mai declarat ca Flash este vulnerabil la virusi, dar si ca ia prea mult din viata unei baterii.

Spre deosebire de Flash, care este downloadat in calculator si functioneaza pe platforma de operare a computerului, HTML5 este incorporat browser-ului. Desi aceasta noua aplicatie nu functioneaza in toate browserele, permite iPhone si iPad sa aiba un continut mai "bogat" in videoclipuri.

Site-uri renumite de video-sharing precum YouTube sau Vimeo.com experimenteaza noua platforma video.

"Deja am primit o multime de feed-back-uri de la utilizatorii nostri, care spun ca vor sa foloseasca HTML5", a declarat Andrew Pile, vicepresedinte in cadrul Vimeo.

Migratia catre HTML5 nu va fi insa usoara si nu se va face rapid, comenteaza The New York Times. Avantajul Flash este acela ca este folosit de majoritatea dezvoltatorilor de aplicatii. De asemenea, HTML5 nu se adreseaza si continutului online creat special pentru Flash precum jocurile online sau publicitatea animata.