Enel a inceput constructia eolienelor din Dobrogea care ar putea alimenta cu energie verde peste 200.000 de case

Autor: Roxana Petrescu 01.02.2010

Grupul italian va deveni anul acesta si producator de energie electrica pe piata romaneasca, dupa ce s-a asezat pe primul loc in distributia privata de energie.



Gigantul italian Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie electrica, proprietarul a trei foste filiale Electrica, spune ca a inceput lucrarile de constructie a primului parc eolian din Dobrogea, o investitie estimata la 350 mil. euro.

Enel este al doilea mare grup european care demareaza constructia unui parc de eoliene in Dobrogea, dupa ce cehii de la CEZ au ajuns in prezent la 50 de turbine eoliene montate la Fantanele, parte a unui proiect de 600 de MW, evaluat la 1,1 miliarde de euro.

Potrivit datelor primite din partea Enel, proiectele eoliene din Dobrogea vizeaza instalarea a 200 de MW, ceea ce inseamna investitii de circa 350 de milioane de euro, luand in calcul pretul echipamentelor si valoarea altor proiecte de acest gen anuntate. Avand cei 200 de MW instalati, italienii ar putea alimenta anual cu energie verde peste 200.000 de case.

"Estimam ca proiectele eoliene din Dobrogea vor fi prima initiativa de productie pe care Enel o va finaliza in Romania. Este planificat ca o parte din proiectele eoliene sa devina operationale in cursul acestui an. In prezent, compa-nia este in proces de obtinere a avizelor pentru aceste proiecte si a inceput deja lucrarile de constructie la primul parc eolian", au precizat reprezentantii Enel, care au pe piata locala venituri de peste 800 de milioane de euro.

Echipamentele pentru aceste proiecte vor fi livrate de catre compania spaniola Gamesa, in urma unui contract semnat la inceputul anului trecut prin care italienii anuntau achizitia a 52 de turbine eoliene, cu o capacitate totala de 140 MW, unitatile urmand sa fie instalate in nordul Dobrogei, in parcurile eoliene Dealul Pietros, Cara Constantin si Corugea. Enel are posibilitatea prin acest contract de a cumpara inca 69 de turbine pentru parcurile din Romania, ceea ce inseamna ca planurile Enel ar putea depasi capacitatea de 200 de MW anuntata initial. Enel a facut primul pas pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene in Romania dupa ce la sfarsitul anului 2007 a achizitionat in totalitate dezvoltatorul de proiecte eoliene Blue Line, care avea un portofoliu de 200 de MW.

In afara de investitiile in segmentul eolian, Enel mai este implicat in dezvoltarea a doua proiecte majore pe plan local, respectiv o centrala de 800 de MW la Braila in parteneriat cu germanii de la E.ON, precum si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, proiect cu o valoare estimata de 4 mld. euro.

2010, la fel ca 2009

In ceea ce priveste activitatea de distributie si furnizare a energiei electrice, reprezentantii Enel nu sunt foarte optimisti in legatura cu anul 2010 care va fi, in opinia lor, aproape similar cu anul trecut.

"Apreciem ca in 2010 vanzarile catre clientii finali vor avea mai mult sau mai putin acelasi volum ca si in 2009. Aceasta anticipare se bazeaza pe cresterea PIB prognozata in Romania, ceea ce presupune o relansare economica catre mijlocul anului 2010", au precizat reprezentantii Enel.

Potrivit acestora, pentru anul trecut este asteptata o scadere a consumului de electricitate in ceea ce priveste companiile Enel, dar deocamdata aceste date nu pot fi comunicate. La nivel de piata, anul 2009 a adus o reducere a consumului de energie de 8,3%, pentru anul acesta fiind estimata o crestere de pana la 3%. Cele mai grave scaderi de consum au fost inregistrate in prima parte a anului trecut, luna decembrie fiind singura luna din 2009 in care consumul a fost in usoara crestere fata de aceeasi perioada din 2008.

700 de milioane de euro in cinci ani

Enel spune ca va merge mai departe cu programul de investitii de 700 de milioane de euro anuntat in 2009 cu o durata de cinci ani, fara sa precizeze insa valoarea exacta pentru anul in curs. "Totusi, putem anticipa ca investitiile pentru 2010 vor tine seama de nevoile mari ale zonelor critice din Bucuresti si Muntenia Sud", au mai precizat reprezentantii Enel.

Italienii au inceput sa-si construiasca operatiunile in Romania inca din 2005 cand au preluat pachetele majoritare la fostele Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, Enel face achizitia care-i va aduce pozitia de cel mai mare distribuitor privat de energie, respectiv reuseste sa-si extinda controlul asupra fostei Electrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza Capitala, pretul platit fiind de 820 de milioane de euro. Mai departe, Enel a inceput sa se implice pe partea proiecte de productie a energiei, tinta grupului fiind aceea de a deveni un jucator integrat pe piata locala.