Vulcan Bucuresti a semnat intr-o luna contracte cat jumatate din cifra de afaceri

Autor: Catalin Lupoaie 01.02.2010

Vulcan Bucuresti, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a semnat in luna decembrie a anului trecut contracte in valoare de 10 mil. euro pentru producerea de generatoare de abur pentru companii din Marea Britanie si Cehia, suma care reprezinta circa jumatate din businessul anual al companiei.

"Recent am semnat contracte in valoare de 10 mil. euro cu o firma din UK si una din Cehia pentru furnizarea de generatoare de abur. Astfel, contractele pentru export reprezinta 60% din totalul comenzilor pe care le avem in derulare, ceea ce inseamna ca ne-a crescut expunerea pe pietele externe", a declarat Peter Eisenkolb, CEO al Vulcan Bucuresti.

Compania a intrat anul trecut si pe piata rusa, printr-un contract semnat cu o companie din Belgia, insa deocamdata are o prezenta redusa pe aceasta piata, urmand sa se extinda pe viitor.

Pe piata locala, principalele contracte ale companiei sunt cu Complexul Energetic Craiova pentru modernizarea instalatiei de preparare si ardere a lignitului (contract de circa 4 mil. euro), un alt contract similar pentru Complexul Energetic Rovinari si constructia unui pod metalic pentru compania elena Aktor pentru centura ocolitoare a orasului Bucuresti.

"Pentru anul acesta vedem o cerere mai ridicata din partea complexurilor energetice, care au obtinut deja finantari pentru investitii de mediu. In plus, aceste companii au nevoie de lucrari de mentenanta si reparatii, pentru ca cererea de energie in viitor nu va putea fi acoperita doar din proiectele eoliene", spune Eisenkolb.

Vulcan, listata pe piata RASDAQ, nu a publicat inca rezultatele financiare pe 2009, insa la sase luni a inregistrat pierderi de 2,5 mil. lei, fata de un profit net de circa 850.000 de lei din perioada similara a anului trecut. Compania a realizat afaceri de 42,36 mil. lei (circa 10 mil. euro), in scadere cu 9,8% fata de perioada similara a anului trecut. Compania estimeaza pentru 2010 depasirea cifrei de afaceri din 2008 de 91 mil. lei.

Executivul companiei Vulcan afirma ca este pregatit pentru cererea de componente pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, o investitie de 4 mld. euro. Acesta reprezinta cel mai ambitios proiect de producere a energiei electrice din Romania, care ar putea fi inceput anul acesta si finalizat in 2016.

"Nu ne asteptam la comenzi mai devreme de 2011, avand in vedere stadiul in care este acum proiectul. Insa chiar daca ar incepe maine, tot am avea suficient timp pentru a incepe productia in fabrica", explica Eisenkolb.

Cele doua reactoare au atras atentia celor mai importante grupuri energetice europene, in prezent din compania de proiect facand parte Enel (Italia), CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania).

"Langa Vulcan se afla platforma FECNE (Fabrica de echipamente si componente nuclearo energetice) care a avut un rol foarte important in furnizarea de structuri masive pentru primele doua reactoare de la Cernavoda. Nu exista alta companie in Romania care sa furnizeze astfel de echipamente si suntem pregatiti sa avem un rol important in constructia reactoarelor 3 si 4", afirma reprezentantul Vulcan.

Compania a investit in ultimii ani 43 mil. lei (peste 10 mil. euro) in dezvoltarea capacitatilor de productie, planul pentru perioada 2008-2010 fiind realizarea unor investitii in valoare de 90 mil. lei. Avand in vedere ca anul trecut businessul Vulcan a scazut, actionarii au decis prelungirea investitiilor pana in 2014.

Vulcan va renunta incepand cu luna februarie la 200 de angajati, circa 20% din total, mai ales din sectorul nonproductiv, pentru a creste competitivitatea companiei.

Vulcan este listata pe piata RASDAQ si are o capitalizare bursiera de 37,8 mil. lei (9,2 mil. euro), la un pret de 1,35 lei/actiune.