Ajutoarele de stat din agricultura nu dispar, se transforma

Autor: Cristina Stoian 01.02.2010

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ca subventiile in agricultura "nu dispar", pentru ca in locul ajutoarelor de stat, in valoare de 3,4 mld. lei (0,8 mld. euro) la nivelul lui 2009 si care nu se mai pot acorda fermierilor incepand din acest an, va negocia la Bruxelles alte forme de sprijin, mai ales pentru sectoarele afectate.

"Am stabilit o lista a ajutoarelor conforme cu normele UE. Sunt sectoare mai afectate decat altele, cum ar fi irigatiile, unde am discutat cu Comisia Europeana sa lansam o masura de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Organizatiile utilizatorilor de apa vor putea aplica si obtine bani europeni pentru acest sector", a incercat sa exemplifice ministrul de resort noile forme de sprijin.

In prezent, bugetul ministerului are doar 300 de milioane de lei pentru noile ajutoare, ceea ce ar insemna acoperirea uneia sau a doua scheme de ajutor, pentru restul fiind necesara o rectificare bugetara.

"Deocamdata, analizam o forma de ajutor pentru bunastarea animalelor in sectorul porcine si pasari. La nivelul european aceste subventii se aplica pentru a compensa anumite costuri aditionale pe care le fac fermierii sau anumite pierderi de venit. Pentru legume am discutat despre sprijinul de minimis pentru situatia de criza", spune Dumitru.

Ajutorul pe minimis pentru sectorul legumicol ajunge la 15.000 de euro pe exploatatie in trei ani fiscali. "Este nesemnificativ. Pana acum sectorul primea in total 65 de milioane de lei (15,5 mil. euro) - pentru sere incalzite 600 de lei/tona plus 35% din energia electrica si termica consumata, pentru ciuperci 800 de lei/tona, plus subventie la energie, iar la legumele industriale, intre 350 de lei/tona si 150 de lei/tona, in functie de specie", a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv, care adauga ca legumicultorii erau sustinuti si in ceea ce priveste irigatiile si la creditele agricole cu circa 30%.

Cea mai afectata este productia de legume in sere incalzite, care fara sprijin pentru caldura nu pot produce, potrivit Romconserv. In aceasta situatie sunt 60.000 de tone de legume. Romania are o capacitate de procesare de peste 300.000 de tone de legume si fructe cu care acopera peste 70% din necesarul de consum intern.