Cine va dicta in urmatorii ani celor 500.000 de membri ai PSD

Autor: Iulian Anghel 01.02.2010

PSD, cel mai mare partid al opozitiei, se afla in febra alegerilor interne de peste trei saptamani, iar miza este colosala pentru actuali, fosti sau viitori lideri ai partidului.

Presedintele in functie, Mircea Geoana, pare plasat binisor in cursa (ar fi sprijinit de peste 30 de filiale), dar el a pierdut cea mai importanta cursa electorala recenta pentru PSD - prezidentialele din toamna -, iar infrangerea sa a aruncat partidul in opozitie (cel putin pana in 2012, daca nu se intampla ceva extraordinar). Unul dintre adversarii sai de talie, Adrian Nastase nu-si mai cauta cuvintele: "Infrangerea are un nume - Mircea Geoana".

Ieri PSD a examinat ipotezele de organizare a congresului in care va fi aleasca noua conducere, iar de felul in care acesta va fi organizat va depinde cum va arata partidul in viitor.

Scenariul luat in discutie este daca cei care vor candida la pozitia de presedinte vor veni si cu o lista proprie - ceea ce inseamna ca, pe langa pozitia de presedinte, sa fie inscrisa pe acea lista functiile de presedinte executiv (sau prim-vicepresedinte), secretar general si vicepresedinti. De aici rezulta ca cel care va castiga va lua totul. Actualmente in PSD, toate functiile sunt decise individual, nu pe o lista. Asa s-a facut ca, in decursul vremii, la varful partidului sa regasim oameni cu vederi diferite precum Mircea Geoana, Adrian Nastase sau Miron Mitrea. Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea si Adrian Nastatase tintesc sefia PSD. Indiferent de cine castiga, ceilalti nu se vor mai gasi in conducerea partidului, daca votul va fi pe o astfel de lista inchisa.

Daca lupta va fi pentru fiecare functie separat, iarasi apele trebuie desfacute pentru ca nu este limpede inca daca la congresul de la finele lui februarie (o victorie a lui Geoana in fata adversarilor sai care doreau amanarea unei decizii pentru a se intari) va fi pusa la bataie doar functia de presedinte, urmand ca si celelalte functii sa fie decise ulterior astfel incat cei care au pierdut sa se poata repozitiona in functie de castigator.

Viorel Hrebenciuc (acesta controleaza o parte din Moldova), care a condus campania electorala a lui Mircea Geoana, a repurtat ieri o victorie stransa in fata unui ilustru necunoscut, deputatul Ioan Munteanu, obtinand reconfirmarea in functia de lider al deputatilor PSD(scor 59 la 46). Desi a fost socotit unul dintre vinovatii pierderii alegerilor prezidentiale, sprijinul sau va fi important in desemnarea castigatorului, dar ieri s-a vazut ca aura sa de invincibilitate incepe sa paleasca. Bucurestiul, prin Marian Vanghelie, l-a sprijinit pe Geoana, dar nimic nu mai este sigur acum. Teleormanul (prin Liviu Dragnea) ramane alaturi de actualul presedinte, in vreme ce primarul Constantei, Radu Mazare (in Constanta Geoana a pierdut in fata lui Basescu in mod surprinzator), a sustinut ieri ca ar putea candida el insusi la sefia partidului. Timisoara lui Ilie Sarbu ezita intre Nastase si Diaconescu, Clujul il sustine pe Diaconescu.