Nu e obligatoriu sa luam toti banii de la FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega 01.02.2010

Romania ar putea sa nu acceseze toti banii de care beneficiaza in urma acordului de imprumut extern, fiind posibil ca urmatoarele transe de la finantatorii internationali, de circa 3,3 mld. euro, sa fie ultimele pe care Romania le va atrage, considera Stefan Nanu, reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala.

"Urmatoarele transe ar putea fi ultimele atrase de la FMI, Comisia Europeana (...). Romania poate sa atraga de pe piete «linistit» sumele pe care le primeste de la FMI si CE, dar la alte costuri. Poate sa se finanteze si acum de pe pietele internationale. Insa trebuie analizate si costurile", a spus Nanu intr-un interviu acordat ZF.

El a explicat ca fezabil este un mix de finantare echilibrat, de pe piata interna si externa, obiectivul principal fiind diminuarea costurilor.

Practic Romania poate intrerupe tragerile de bani din imprumutul de la FMI prin conversia actualului acord stand-by intr-unul de tip "preventiv", urmand exemplul Ungariei care a preferat sa imprumute bani de pe piata internationala de capital pentru a-si imbunatati "imaginea", aratand ca nu depinde de finantarea de la Fond.

Romania asteapta pana la sfarsitul lunii februarie doua transe de la FMI, de 2,3 mld. euro, in martie urmand sa fie virata si suma de 1 mld. de euro de la Comisia Europeana. Dobanda aferenta imprumutului de la CE este de circa 3% pe an, in timp ce de la FMI sumele sunt accesate la aproximativ 3,5% pe an. Banii de la Fond, CE si institutiile financiare internationale sunt ieftini, insa exista o serie de constrangeri, de conditionalitati. Iar lansarea eurobondurilor este o alternativa, avand in vedere imbunatatirea conditiilor de imprumut pe pietele internationale.

Dobanda la care s-ar putea imprumuta Romania daca ar iesi acum pe pietele externe ar fi de circa 5,5%, in conditiile in care rata de referinta (mid swap rate) pe cinci ani este de 2,6%, iar cotatiile CDS - costul asigurarii impotriva riscului de default - 275 de puncte. Si costul atragerii resurselor de pe piata interna s-a diminuat, randamentele coborand la 7-8%.

Nanu a precizat ca exista beneficii pentru o tara care emite eurobonduri, diminuandu-se prima de lichiditate, in timp ce absenta de pe piata externa de capital afecteaza nefavorabil conditiile de imprumut.

"Serviciul datoriei trebuie sa fie cat mai uniform distribuit. Este nevoie de o balansare a maturitatilor. In ultimii ani s-a majorat datoria pe termen scurt si mediu. Trebuie extinse maturitatile. Pe piata interna este greu in conditiile in care bancile cer preponderent titluri pe termen mediu. Este clar ca Romania va avea conditii mai bune de finantare."

In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurat aproape doua treimi din necesarul de finantare.

Nanu considera ca Romania sta "confortabil" din punctul de vedere al datoriei publice, desi ritmul de crestere s-a accentuat, dublandu-se in doi ani ca pondere in PIB.

Statul s-a imprumutat masiv in 2009 atat la bancile locale, cat si la institutiile financiare internationale pentru a compensa scaderea veniturilor la buget. In acest an, Finantele estimeaza ca datoria publica guvernamentala va urca la 30,6%, comparativ cu 27,7% din PIB in 2009. Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 se ridica la circa 65 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta au totalizat 2,26 mld. euro.

Potrivit lui Nanu, exista sanse pentru cresterea ratingurilor Romaniei, precum si premise pentru imbunatatirea capacitatii de refinantare a datoriei.

Stefan Nanu