Scaderea dobanzilor incepe sa se simta in ratele la creditele in lei

Autor: Liviu Chiru 03.02.2010

Scaderea dobanzilor de pe piata interbancara, de la niveluri de peste 10% in decembrie la mai putin de 8% pe an in prezent, incepe in sfarsit sa se simta si in ratele platite de clienti la creditele in lei, care pot sa scada si cu 3%.

Bancile sunt obligate, din ianuarie 2009, sa stabileasca pretul creditelor pentru clientii persoane fizice in functie de indicatorii transparentei, majoritatea raportandu-se la valoarea Robor (indicatorul pietei monetare interbancare, calculat si afisat zilnic de BNR).

Turcii de la Garanti Bank au anuntat ieri ca de la 1 februarie dobanzile la creditele in lei acordate persoanelor fizice au coborat cu 1%, ca urmare a scaderii nivelului Robor.  Astfel, rata la un credit de nevoi personale fara garantii de 50.000 de lei, rambursabil in 10 ani, coboara de la 935 de lei la 904 lei, respectiv cu 3,3%, potrivit unui exemplu de calcul furnizat de banca. De aceste reduceri beneficiaza atat clientii care cumpara acum un credit, cat si cei care au finantari in derulare. "Avand in vedere reducerea de catre Banca Nationala a dobanzii de politica monetara, incepand cu 1 februarie, creditele in lei, in sold sau nou acordate, au dobanzi mai mici cu 1,08%", spune Murat Atay, directorul general al Garanti Bank. Banca vinde acum credite ipotecare in lei cu o dobanda de 11,4% pe an, in timp ce la creditul de nevoi personale fara garantii dobanda este de 11,52% pe an.

Dupa decizia BNR de la inceputul lui ianuarie de a reduce dobanda-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5% pe an, si dobanzile la banci au inceput sa scada. Imbunatatirea sentimentului jucatorilor straini fata de economia romaneasca a contribuit de asemenea la relaxarea conditiilor de lichiditate de pe piata, BNR nemaifiind nevoita sa vanda euro contra lei pentru a tempera presiunile de crestere a cursului.