20 de medicamente au 20% din piata farma

Autor: Ioana David 02.02.2010

Vaccinul Tetraxim (care trateaza poliomielita - n. red.) din portofoliul grupului Sanofi-Aventis a avut anul trecut cea mai dinamica evolutie din top 20 medicamente cu cele mai mari vanzari de pe piata locala, raportand o crestere de 300% comparativ cu 2008 pana la aproximativ 14 mil. euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piata IMS Health.

Tetraxim se afla pe ultima pozitie in top 20 medicamente, care anul trecut au cumulat vanzari de peste 400 mil. euro, in conditiile in care piata totala s-a ridicat la peste 2 miliarde de euro, conform IMS Health.

Pe segmentul de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara reteta - n.red.), produsul cu cele mai mari vanzari este Nurofen, care conform IMS Health a avut anul trecut vanzari de 25,1 mil. euro, in stagnare fata de 2008.

Conform IMS Health, piata farmaceutica totala a crescut anul trecut cu 18,5% in lei pana la peste 2 mld. euro, iar in euro cu 3,1%. "Observam ca in euro piata a trecut cu putin peste 2 miliarde de euro. Declinul pe partea de spital s-a accentuat", a spus Corina Ciolan, directorul general al IMS Health Romania.

Datele furnizate de IMS sunt la preturi de distribuitori, adica la preturile la care aceste produse intra in farmacii. O alta firma care ofera date despre industria farmaceutica este Cegedim Romania. Informatiile furnizate de Cegedim estimeaza iesirile de produse din farmacii la pret de intrare, adica la pret de distribuitor.