Cu cat este mai ieftina o vacanta cumparata de la agentie cu trei luni inainte?

Autor: Mirabela Tiron 03.02.2010

Vacantele achizitionate cu trei luni inainte de sezonul de vara sunt cu pana la 30% mai ieftine comparativ cu cele cumparate pe ultima suta de metri de la agentiile de turism, potrivit operatorilor din piata.



Daca un sejur este platit integral in lunile februarie-martie, agentiile de turism ofera reduceri ce variaza intre 5-30% prin programul inscrierilor timpurii, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Este clar ca turistii vor incerca sa isi gestioneze mai bine banii alocati vacantelor. Cred ca anul acesta vor fi mai multi romani care vor opta pentru vacante cumparate la inceput de an, care sunt mai ieftine", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri estimate la 22 mil. euro anul trecut.

Reprezentantii ANAT au susti-nut ca asteapta o dublare a numarului de turisti si implicit a incasarilor din vacantele cumparate prin programul inscrierilor timpurii, derulat in lunile februarie-martie. Astfel, sunt estimate incasari de circa 60 mil. lei (14,6 mil. euro) si un numar de 60.000 de turisti. Anul trecut, numarul turistilor care si-au cumparat vacante in primul trimestru al anului a reprezentat doar 7% din totalul turistilor care au ales sa plece in vacante, potrivit ANAT.

Anul acesta au aderat la programul inscrierilor timpurii 150 de hoteluri, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca se vor inscrie 200 de hoteluri si 400 de agentii de turism. Spre exemplu, un sejur de cinci nopti la hotelul de cinci stele Vega din Mamaia, in perioada 1-5 august, costa 1.760 de lei (429 de euro), daca este achizitionat pana la sfarsitul lunii martie, fata de 2.160 de lei (526 de euro), pret practicat dupa aceste luni.

O metoda de "securizare a vanzarilor" si de "asigurare a lichiditatilor"

"Discount-urile intre 5-30% vin practic de la hotelieri. Acestia incearca sa isi securizeze vanzarile, dar si sa isi acopere costurile cu intretinerea hotelului in extra sezon", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, care adauga ca hotelierii ofera aceste reduceri agentiilor de turism care contracteaza mai multe locuri de cazare. Vladu mai spune ca discount-urile variaza in functie de numarul de stele pe care le are hotelul si in functie de destinatia in care se afla.

"La o vacanta de 1.000 de euro se vor acorda discount-uri de 10%, maxim 15%, in timp ce la o vacanta de 200 de euro se poate merge pana la 25%. De anul trecut am fost inclusi in acest sistem si de catre hotelierii din strainatate", a spus el.

Programele prin care se vand vacante mai ieftine asigura de asemenea si lichiditatile operatorilor de turism. "Incercam sa atragem turisti care sa isi achite vacante in ianuarie- martie pentru a compensa putin diferentele de venituri dintre lunile de inceput de an si cele de vara. Stimulam practic vanzarile in extrasezon pentru a ne asigura cash-flow-ul", spune Sorin Vaduvoiu.

Cele mai multe reduceri la vacante se practica pana la 31 martie, la jumatatea lunii aprilie se mai ofera doar cateva reduceri, iar dupa luna mai turistii nu mai beneficiaza de nicio reducere, potrivit agentiilor de turism. Daca in 2009 agentiile de turism au raportat chiar si scaderi cu 30%, inceputul de an aduce semne mai bune. "In ianuarie anul acesta am avut incasari mai mari cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut la vacantele la reduceri. Am avut cereri pentru sejururi in Grecia, Bulgaria, Turcia, dar si Romania", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour.

El a a mai spus ca in ianuarie agentia de turism a avut incasari de 800.000 de euro, adica aproape 1.600 de romani si-au rezervat vacante, daca se ia in calcul un pret mediu de 500 de euro pe sejur.