SIF-urile sunt tot mai fierbinti si au castigat 13% intr-o saptamana

Autor: Adrian Ionut Cojocar 02.02.2010

Actiunile SIF-urilor au sarit si ieri cu 2,4%, pe fondul asteptarilor privind deznodamantul in cazul discutiilor programate marti in cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor pe marginea proiectului de majorare a pragului la SIF-uri de la 1% la 5%. "La ora aceasta (spre finele sedintei de ieri de la Bursa - n. red.) inca nu au ajuns sa discute proiectul, pentru ca au multe puncte pe ordinea de zi, dar sigur se discuta astazi (ieri - n.red.) in Comisia juridica. Dupa aceasta etapa urmeaza sa intre la Comisia economica si cea de buget-finante. Eu cred ca in cursul lunii martie se va tine o sedinta in plen pe aceasta tema", a precizat Marian Ovidiu, initiatorul proiectului privind majorarea pragului la SIF-uri.

Initial, Comisia juridica din Camera Deputatilor daduse aviz negativ proiectului la finele lunii decembrie.

In ultima saptamana, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, a castigat aproape 13%, motorul principal fiind asteptarile privind majorarea pragului, pe masura ce proiectul legislativ avanseaza in Camera Deputatilor si se apropie de final.

"Cred ca aprecierile actiunilor SIF din ultimele zile au la baza emotiile si asteptarile vizavi de aceste comisii care discuta proiectul de majorare a pragului. Din punctul meu de vedere, aceste discutii sunt doar niste pasi, dar in orice caz sunt decisivi. Unii nu mai au rabdare sa astepte si vand, in timp ce altii cumpara anticipand ca problema pragului se va rezolva si asa apar volumele in piata", spune Mihai Piscan, broker la firma de intermediere EFG Eurobank Securities.

Tranzactiile din piata cu actiuni s-au cifrat la 9,5 mil. euro, reprezentand unul dintre cele mai mari rulaje din acest an.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis ziua cu o apreciere de 1,3%, pe fondul unor tranzactii de 11,1 mil. lei (2,7 mil. euro), prin care s-a transferat peste 1,1% din capitalul social.

Cele mai mari avansuri le-au consemnat insa titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), care au avansat cu 4,2% si respectiv 3,7%.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 1,9%, iar cele ale Bancii Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 2,9%. Actiunile BRD au castigat 1,4%, pe un rulaj destul de scazut, in timp ce actiunile Petrom au stagnat la nivelul de inchidere din sedinta anterioara.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au apreciat si astazi cu 3,4%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 1,8 mil. lei, prin care s-a transferat 1,5% din capitalul companiei.

Actiunile cele mai performante in luna ianuarie, Carbochim Cluj (CBC), au inregistrat cea mai drastica corectie, pierzand ieri 11,9%.

"La acest moment perspectivele pe Bursa se prezinta foarte bine. Atat timp cat piata avanseaza, eu zic ca la majoritatea investitorilor le-a trecut teama de corectii. La noi piata a rezistat in ciuda scaderilor de afara, ceea ce confirma tendinta ascendenta", apreciaza Piscan.

Cresterile de ieri de pe Bursa au fost dublate de o tendinta pozitiva atat la nivelul principalilor indici europeni, care au inregistrat la inchiderea sedintei aprecieri modeste, cat si la nivelul indicilor pietei americane, care au deschis usor pe plus.

De urmarit astazi