Guvernul a gasit 100 mil. € pentru somajul tehnic, dar nu are bani si pentru grevisti

Autor: Adelina Mihai 02.02.2010

Statul va suplimenta cu 439 mil. lei (104 mil. euro) bugetul asigurarilor sociale, pentru ca 200.000 de angajati sa intre si anul acesta in somaj tehnic.

Nu exista sume "pentru cei care vor mariri de salariu, spun ca nu avem posibilitatea", a spus ieri ministrul finantelor Sebastian Vladescu, ca raspuns la greva de avertisment de doua ore a functionarilor din administratie.

Asigurarea sumelor pentru somajul tehnic a fost a anuntata ieri de premierul Emil Boc in Parlament. Astfel, timp de trei luni, statul va plati contributiile asigurarilor sociale pentru angajatori si angajati, iar firma va plati numai 75% din salariu. Anul trecut, 260.000 de angajati din 5.500 de companii au intrat in somaj tehnic, potrivit estimarilor premierului.

Anuntul acestuia vine dupa ce sindicalistii de la confederatia "Cartel Alfa" au pichetat Ministerul de Finante timp de cateva zile pentru prelungirea acestei masuri si in 2010.

"Asta e ceea ce ne-am dorit de la inceput: ca angajatii sa mearga o perioada in somaj tehnic, dar totodata

sa-si pastreze locurile de munca", a declarat pentru ZF Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa. Totusi, este greu de precizat daca banii alocati de stat pentru facilitatile pe care le implica masura de somaj tehnic vor ajunge pentru cei 200.000 de angajati.

"Este greu sa faci un calcul, chiar daca stii numarul de salariati care vor intra in somaj tehnic. Una e sa trimiti in somaj tehnic un angajat cu salariul minim pe economie si alta e sa trimiti unul cu un salariu de 2.000 de lei. Pierderea la bugetul asigurarilor sociale este cu atat mai mare cu cat salariul e mai mare", a explicat Dandea.

Ieri, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, le-a spus sindicalistilor ca ordonanta de urgenta privind somajul tehnic este redactata si va fi aprobata in sedinta de guvern de vineri, potrivit Mediafax. Pana atunci insa, sindicalistii vor continua sa picheteze ministerul.

Functionarii continua greva

Sindicalistii de la Cartel Alfa nu sunt singurii care au protestat ieri. 50.000 de angajati din administratia publica au intrat ieri dimineata in greva de avertisment timp de doua ore si au amenintat cu greva generala in cazul in care nu le sunt respectate solicitarile. Functionarii cer pastrarea locurilor de munca si a veniturilor salariale din decembrie 2009.

Vladescu a declarat ieri ca Guvernul nu are posibilitatea de a majora salariile anul acesta, evitand sa comenteze pe fond decizia functionarilor de a intra in greva de avertisment, scrie Mediafax. "Pentru cei care protesteaza pentru somajul tehnic, le spun ca vineri vom rezolva aceasta problema. Pentru cei care vor mariri de salariu, spun ca nu avem posibilitatea."

"Nu am cerut majorari salariale, ci am cerut ca salariile sa fie mentinute la nivelul anului trecut, pentru ca se diminueaza foarte tare o parte din veniturile functionarilor", spune Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA).