Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 02.02.2010

1. Analistii au alti ochi: Fitch a imbunatatit perspectiva Romaniei de la "negativa" la "stabila". Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila", si a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la "BB plus" si, respectiv, "BBB minus". "Imbunatirea conditiilor economice si financiare externe, ajustarea peste asteptari a deficitului de cont curent din 2009, depasirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 si anticiparea intoarcerii la normal a relatiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei", a declarat, intr-un comunicat, David Heslam, director in cadrul Fitch.

2. Jean Valvis a luat 9,2 mil. euro de la BCR pentru fabrica de ape minerale. Jean Valvis, antreprenorul elvetian de origine greaca, a luat de la BCR un credit de 9,2 milioane de euro pentru finalizarea constructiei noii fabrici de ape minerale din judetul Suceava. "Acesti bani vor fi investiti in achizitia de utilaje si in amenajarea fabricii", a declarat omul de afaceri. El a adaugat ca restul banilor necesari constructiei fabricii, investie estimata de Valvis la 12,5 mil. euro, vor proveni din surse proprii.

3. Euro se mentine sub pragul de 4,1 lei/euro la cursul de referinta. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru marti un curs de referinta de 4,0877 lei/euro, in crestere cu 0,72 bani fata de cursul de referinta inregistrat luni. Pe piata interbancara, leul s-a depreciat in a doua parte a zilei, pe fondul vanzarilor realizate in scopul marcarii de profituri, iar la inchiderea sesiunii locale cursul se situa la 4,0950 - 4,0970 lei/euro.

4. Mallurile Iulius au avut anul trecut 40 de milioane de vizite. Cele patru centre comerciale sub brandul Iulius Mall detinute de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu au atras anul trecut peste 40 de milioane de vizite, cel mai vizitat proiect fiind cel din Timisoara, cu 13,8 milioane de vizite. Pe urmatoarele locuri s-au situat proiectele din Cluj (13,6 milioane vizite), Iasi (7,5 milioane de vizite) si Iasi (6 milioane vizite), potrivit reprezentantilor companiei. Investitia in cele patru proiecte s-a ridicat la 260 de milioane de euro, aceasta fiind la ora actuala cea mai extinsa retea de malluri de mari dimensiuni de pe piata locala.

5. Banca Transilvania a raportat un profit net de 61,9 mil. lei pe 2009, in scadere cu 85%. Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,9 mil. lei (14,5 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul atins in 2008. Diferenta mare provine atat din provizioanele de 533 mil. lei care au muscat din profitul operational realizat anul trecut, cat si din faptul ca profitul pe 2008, de 396,8 mil. lei a fost influentat pozitiv de vanzarea Asiban.