Nokia da startul unui razboi al preturilor, reducandu-le cu 10%

Autor: Magraon Andreea 03.02.2010

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a ieftinit pretul smartphone-urilor cu pana la 10%, intrand astfel in competitie cu dispozitivele ieftine ale Samsung sau Sony Ericsson, scrie Reuters. Compania finlandeza sustine ca ieftinirea este parte a planului sau de business, luand astfel de masuri de cateva ori pe an.

Dupa scaderea preturilor, cel mai ieftin smartphone Nokia, 5230, este vandut cu 170 de euro in Finlanda. Cererea de telefoane inteligente ieftine a dus la cresterea vanzarilor in ultimul trimestru al anului trecut, afectat de recesiune. Vanzarile au crescut cu aproape 30% in perioada octombrie-decembrie, arata un studiu al firmei de cercetare Strategy Analytics, citat de Reuters.

Nokia a anuntat saptamana trecuta ca veniturile companiei din vanzarile de smartphone-uri au crescut in ultimul trimestru al lui 2009 cu 26 % la 3,9 miliarde de euro. Pretul mediu al smartphone-urilor companiei a scazut la 186 de euro de la 190 de euro in al treilea trimestru.

Scaderea preturilor dispozitivelor Nokia a afectat vanzarile producatorilor concurenti precum Sony Ericcson, care s-a concentrat pe comercializarea unor telefoane cu preturi medii, care au camere si music player, dar nu si sistem de operare.

"Prin aceasta runda de ieftiniri, Nokia duce sistemul sau ieftin de operare Symbian catre o noua dimensiune" , a declarat Ben Woos, director de cercetare la firma britanica CCS Insight.

Reducerile de preturi de la Nokia au venit pe fondul revenirii industriei, afectata anul trecut de recesiune. Compania finlandeza se asteapta ca in 2010 piata telefoanelor mobile sa creasca cu 10%. Bloomberg a scris saptamana trecuta ca vanzarile de telefoane mobile si-au revenit in al patrulea trimestru al anului trecut, avand o crestere de 10%.

2010 - un an al competitiei intre smartphone-uri

Analistii estimeaza ca anul acesta va fi unul foarte competitiv in ceea ce prive;te vanzarile de smartphone-uri, in special dupa cresterea pietei de la sfarsitul anului trecut, scrie Reuters.

"Piata smartphone-urilor va deveni ultracompetitiva in 2010", sustine analistul Neil Mawston de la compania de cercetare Strategy Analytics. El a adaugat ca "razboiul smartphone-urilor" va fi de bun augur pentru consumatori, dar va crea presiuni foarte mari asupra producatorilor. Companiile sud-coreene Samsung Electronics si LG Electronics isi vor mari vanzarile de smartphone-uri ieftine, iar noii jucatori de pe piata precum Huawei si Dell vor veni cu multe oferte.

HTC, cel de-al patrulea brand de smartphone-uri la nivel mondial, a anuntat saptamana trecuta ca va fi primul care va suferi din cauza competitiei tot mai mare, anuntand o scadere a profitului brut in primul trimestru al anului 2010.

In doua saptamani primul mobil de la Microsoft?

Microsoft, cel mai mare producator de sofware din lume se pregateste sa lanseze primul sau telefon mobil, in cadrul Congresului Mondial GSM (World Mobile Congress) din aceasta luna de la Barcelona, relateaza presa internationala. Astfel, gigantul american ar fi cel mai nou jucator pe piata telefoanelor inteligente, in contextul competitiei din ce in ce mai mari de pe acest segment al industriei telecom.

Telefonul Microsoft va opera cu sistemul de operare Windows 7 si va fi compatibil cu magazinul media online Zune al Microsoft, unde clientii se pot abona si pot cumpara muzica, si va avea conectivitate directa de pe telefon la retele sociale populare, precum Facebook, Twitter sau Xbox Live, reteaua de jocuri video online a grupului american, potrivit unor surse din cadrul companiei. De asemenea, telefonul va avea o camera foro de 5 megapixeli si suport pentru inregistrare video in format High-Definition (HD).