Volumul afacerilor din comertul cu amanuntul a scazut in 2009 cu 10,4%

Ziarul Financiar 03.02.2010

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (exceptand comertul cu autovehicule si motociclete), ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat in 2009 o scadere de 10,4% fata de anul precedent, scaderea fiind cauzata in principal de reducerea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a vanzarii de produse nealimentare si alimentare, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut in perioada analizata cu 19,1%. De asemenea, vanzarile de produse nealimentare aau inregistrat o scadere de 9,4% in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au redus cu 3,3%.

In decembrie 2009, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut ca serie ajustata fata de noiembrie cu 5,6% si a crescut ca serie bruta cu 9,6%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustta cu 8,5% si respectiv 6,1%.