CARTEA DE ECONOMIE/ Mituri care ne dirijeaza economia

Autor: Ziarul de Duminica 03.02.2010
Liviu Voinea
Sfarsitul economiei iluziei
Criza si anticriza: o abordare heterodoxa
Editura Publica
Scrisa dintr-o perspectiva opusa fundamentalismului de piata, "Sfârsitul economiei iluziei" are doua teze principale, argumentate cu discernamânt si bazate pe studii si rapoarte pertinente: natura interna a crizei din România anului 2009 si miturile care dirijeaza mersul economiei românesti. Aceste doua teze merg mâna in mâna, iar desfasurarea lor urmeaza cele doua directii anuntate in subtitlu: criza si anticriza. Descoperiti in carte ce este economia iluziei si care sunt miturile economiei românesti.
Liviu Voinea are o abordare si pentru solutiile de iesire din criza: cresterea ocuparii fortei de munca, impreuna cu o reforma fiscala axata pe principiul solidaritatii si pe functia de stabilizator automat a preturilor si profiturilor.
In general, cartile despre criza se scriu dupa ce criza a trecut. Liviu Voinea si-a asumat un risc prin aceasta carte, publicata in plina criza economica in România. Aceasta este cu siguranta o lucrare provocatoare, care nu va poate lasa indiferenti.
"Liviu Voinea a scris o carte care merita sa fie citita. El plaseaza originea dificultatilor economice actuale din România in perimetrul unui mix gresit de politici economice. Un mix care, in opinia lui, a stimulat consumul la timpul nepotrivit si a accentuat dezechilibrele - criza internationala, afirma el, fiind numai un catalizator al celei interne" (Daniel Daianu). "Sunt afon in materie de economie si finante. Cu toate astea, inteleg (aproape) tot ce scrie dl Liviu Voinea. E meritul lui. Nu numai ca inteleg, dar ma descopar co-interesat. In plus, el are doua calitati din ce in ce mai rare: umor (adica facultatea de a deosebi intre ce trebuie luat in serios si ce nu) si calm (adica indemânarea de a descrie catastrofa fara panica). Liviu Voinea ar fi un excelent ministru de finante. Dar e un profesionist prea bun ca sa faca o cariera politica..." (Andrei Plesu).
Liviu Voinea (n. 1975) a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din ASE, iar in 1998 a obtinut titlul de Master in Administrarea Afacerilor (MBA) la prestigioasa Stockholm University School of Business. La 24 de ani a devenit doctor in economie la ASE. Are o specializare in sociologia bunastarii la Universitatea Bucuresti si o diploma in statistica in stiintele sociale la University of Essex, Marea Britanie. In prezent, este conferentiar universitar si preda la SNSPA si ASE. In 2004 a lucrat pentru Centrul Comun de Cercetari al Comisiei Europene din Sevilla, Spania, ca si cercetator postdoctoral, apoi s-a intors in România si a infiintat, impreuna cu câtiva prieteni, Grupul de Economie Aplicata - un think-tank economic pe care il si conduce din 2007. A lucrat ca expert in contracte finantate de Comisia Europeana, Banca Mondiala, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Fondul European de Investitii, Forumul Economic Global, Institutul de la Viena pentru Studii Economice Internationale etc. In 2008 a obtinut un premiu national pentru excelenta in cercetare, acordat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica, pentru un proiect despre economia cunoasterii, cu finantare din fonduri europene (Programul Cadru 6). Prima lui carte, "Corporatiile transnationale si capitalismul global", s-a bucurat de interes in mediul academic. Este membru in board-ul European International Business Academy (EIBA), a publicat articole in strainatate, in jurnale si carti de specialitate, si este invitat frecvent la conferinte stiintifice internationale. Este o prezenta activa in mass-media româneasca si internationala, pe teme legate de economia României.
George Akerlof
Cartea de povesti a unui economist
Eseuri despre consecintele noilor ipoteze in teoria economica
Editura Publica
"Cartea de povesti a unui economist" de George Akerlof este a sasea carte din "Co-Lectia de economie", proiect realizat in parteneriat cu Business Magazin si sustinut de OTP Bank - o selectie de carti "clasice" despre principiile de functionare a economiei.
Teoria economica traditionala s-a sprijinit pe un set tacit si clasic de ipoteze de lucru care au modelat felul in care scriu economistii si felul cum justifica ei modelele economice. Pe de alta parte, aceste ipoteze au dobândit caracter autonom, punându-si amprenta si asupra felului in care economistii gândesc despre lume. Treptat, teoriile au fost puse pe primul loc si, in loc sa fie tratate ca termen de comparatie pentru lumea reala, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie si la judecarea ei in scheme.
Eseurile din "Cartea de povesti a unui economist" sunt cu totul noi, prin forma si continut, pentru ca incalca tabuurile discursului si teoriei economice si vin cu ipoteze noi de lucru.
Toate cele opt eseuri incluse in acest volum, opt probe de putere de convingere si viziune, sunt o piatra pusa la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof "psiho-socio-antropo-economie". Publicata in 1984, "Cartea de povesti a unui economist" cuprinde si celebrul studiu "Piata de tepe", dar si studii despre contractul de munca inteles ca schimb de cadouri, despre somaj, despre economia castelor sau despre asa-numitele filtre de loialitate.
"O colectie de articole de la unul din cei mai inovatori si originali economisti ai timpului nostru, o carte de economie pe care n-o poti lasa din mâna. Multe lucruri noi din economia de azi au fost facute posibile sau inspirate de Akerlof" (Michael Curme, Business Week/ Miami University). "Aceste eseuri arata cât de multe lucruri bune rezulta din combinarea analizei economice cu deschiderea catre faptele elementare ale vietii sociale. Multi predica acest ideal. George Akerlof este unul dintre putinii care il traiesc cu adevarat, cu rezultate de-a dreptul fascinante" (Robert M. Solow, Massachusetts Institute of Technology).
Traducere de Monica Sibinescu.
George A. Akerlof ar fi trebuit sa fie, conform traditiei familiei, fizician sau chimist, ca fratele sau tatal lui. Respecta traditia familiei intr-o singura privinta: a fost student la Yale (ca si fratele sau, Carl), si preda la Berkeley, având stagii si la diverse alte institutii de renume, ca profesor sau angajat: London School of Economics, Harvard, Federal Reserve Bank. In 1966 a scris "Piata de tepe", un studiu publicat abia peste 4 ani, in 1970: pâna atunci, revistele de specialitate considerasera subiectul prea putin important. Pentru acest studiu a primit Premiul Nobel in 2001, alaturi de Michael Spence si Joseph Stiglitz, pentru contributia la elaborarea teoriei pietelor cu informatie asimetrica. E recunoscut, de asemenea, pentru rolul jucat in elaborarea economiei behavioriste. A scris nenumarate studii si articole, cele mai importante fiind incluse in Cartea de povesti a unui economist (1984). A mai publicat, doi ani mai târziu, Efficiency Wage Models of the Labor Market, scrisa impreuna cu sotia lui, Janet Yellen, si Explorations in Pragmatic Economics (2005).

Cea mai recenta carte, Animal Spirits, scrisa in colaborare cu Robert J. Shiller, este in curs de aparitie la Editura Publica.