COLECTII/ Atelier Kult si povestirile fantastice

Autor: Stelian Turlea 03.02.2010
La inceputul deceniului, Grupul Kult (infiintat in 1998 de Costi Gurgu, Florin Pitea, Ana-Maria Negrila, Jean-Lorin Sterian si Bogdan-Tudor Bucheru) si-a propus editarea unei serii de antologii de tip share-world din care au aparut trei, in cinci - "Cronicile sangelui" (Ed.ProLogos), "Vremea Demonilor" si "Radharc". In 2003 a aparut noul atelier Kult, deschis oricarui pasionat de literatura fantastica, SF, fantasy si horror. Dupa doi ani, impatimitul de literatura SF Michael Haulica alcatuia, la editura Millennium Press, prima antologie Atelier Kult Povestiri fantastice. Reunea textele excelente a 13 autori, aproape toti tineri, toti iubitori de literatura SF. Colaborau: Ben Ami, Roxana Brinceanu, Bogdan-Tudor Bucheru, Marian Coman, Ona Frantz, Silviu Genescu, Bogdan Gheorghiu, Michael Haulica, Eduard Pandele, Florin Pitea, Liviu Radu, Catalin Sandu, Paul Tudor. Unii se aflau la primul text aparut in volum, altii mai publicasera, atat proza scurta, cat si roman.
Dupa patru ani, Michael Haulica realizeaza o a doua antologie Atelier Kult, "Dansand pe Marte si alte povestiri fantastice". Colaboreaza: Mircea Coman, Catalin Sandu, Liviu Braicu, Roxana Brinceanu, Robert Coller, Ioana Visan, Aron Biro, Liviu Radu, Mircea Pricajan, Marian Coman, Catalin Maxim, Bogdan-Tudor Bucheru, Ana-Veronica Mircea, Andrei Gaceff, Ben Ami, Dumitru Cl. Statescu, Stefana Cristina Czeller, Florin Pitea, Mioara Mustetea - prin urmare, majoritatea celor care au participat la prima antologie, dar si destui nou veniti, unii debutand cu acest prilej in volum. Cartea este in mare masura rodul Atelierului administrat de sase ani de Bogdan-Tudor Bucheru si Catalin Sandu si care posteaza pe internet povestiri fantastice ale oricarui iubitor al acestei literaturi, comentate copios de admiratori.
Dar nu putem trece cu vederea ca raspandirea in volume a acestor povestiri fantastice se datoreaza cu deosebire existentei editurii Millennium Press, distinsa recent de catre Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy cu Premiul pentru cea mai buna editura de science fiction. Timp de aproape doi ani, intre aceasta editura (aparuta la inceputul lui 2006 la Satu Mare) si Editura Tritonic a existat o colaborare stransa, in sensul ca ultima avea controlul integral al productiei si difuzarii cartilor. Din aprilie 2008, Millennium Press a devenit independenta, inclusiv cu participari proprii la targurile de carte. Sufletul acestei edituri este Horia Nicola Ursu. Editura a publicat nenumarate carti SF, majoritatea traduceri. Dar faptul cel mai important este ca incurajeaza substantial literatura autohtona a genului.
Impreuna cu Michael Haulica, Horia Nicola Ursu a mai lansat un proiect de antologii - "Millennium. Fantasy & science fiction", care si-a propus "sa demonstreze ca proza scurta mai are inca un cuvant de spus in literatura science fiction si fantasy". Antologia cuprinde texte a zece autori, romani si straini.

Concomitent aproape, aceeasi editura a tiparit "Cyberpunk. O antologie-manifest". Antologia este prezentata de Bruce Sterling, tradusa din limba engleza de Bogdan Gheorghiu si reuneste autori care s-au afirmat in ultimul deceniu - de la pionierul tematicilor cyberpunk, William Gibson, la Bruce Sterling, ideologul principal al noii miscari. Cam toti autorii antologati sunt considerati azi drept clasici in viata ai genului F&SF. "O carte care a schimbat cursul istoriei", spune editura.