Euro nu va mai iesi din banda 4-4,2 lei anul acesta

Autor: Claudia Medrega 03.02.2010

Majoritatea bancherilor prevad pentru urmatoarea jumatate de an o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune, scrie Business Magazin.

Aprecierea leului fata de euro a devenit cel mai comentat fenomen, mergandu-se chiar pana la explicatia prin atacurile speculative ale catorva jucatori mari din piata valutara, aceiasi care au mizat pe o cadere a leului spre 4,5-5 lei/euro, iar acum ar paria pe o intarire excesiva, spre 3,5 lei/euro.

Dorin Cojocaru, fost bancher si actualmente manager al firmei de consultanta DTD Team Advisory Services, considera ca un curs de 4,15-4,25 lei/euro ar asigura in 2010 o predictibilitate corespunzatoare pentru afaceri si un confort pentru activitatea de export.

El clasifica riscurile legate de moneda nationala pe trei paliere. Primul este cel al "scenariilor speculative initiate si coordonate de o serie de institutii financiare externe", pe termen scurt.

Al doilea scenariu este legat de un optimism nejustificat asupra evolutiei economiei in 2010 si in urmatorii 2-3 ani, iar al treilea tine de o posibila reducere peste asteptari a vanzarilor din retail.

Reluarea de catre BNR a ciclului de reducere a dobanzii de politica monetara, salutata de mai toti bancherii, poate duce la reducerea din interesul speculatorilor, care poate provoca o apreciere excesiva a leului, si sa antreneze ieftinirea creditelor bancare.

Vlad Muscalu, economist ING Bank, se asteapta ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara pana la 6,25% la sfarsitul lunii mai, ceea ce va face leul mai putin atractiv.

Deja in ultimele doua zile tendinta de apreciere a inceput sa dea semne de inversare. Toti bancherii chestionati despre evolutia cursului de schimb in prima jumatate a anului au insistat pe importanta politicilor economice ale Guvernului.

Cititi in BUSINESS Magazin care sunt pariurile bancilor comerciale de pe piata romaneasca si ale bancilor straine cu privire la nivelul cursului de schimb la sfarsitul lunii iunie 2010 si care sunt factorii de influenta.

Cititi pe www.businessmagazin.ro