Cat costa un cont curent: de la 1 leu la 7,5 lei

Autor: Ciprian Botea 03.02.2010

Bancile percep, in medie, un comision de 2 lei/luna pentru administrarea conturilor curente ale persoanelor fizice, dar la unele banci costurile ajung sa fie triple fata de medie.

UniCredit Tiriac Bank, de exemplu, percepe un comision de 7,5 lei/luna pentru administrarea contului curent, in timp ce BCR si BRD, cele mai mari banci locale dupa active, au comisioane de 2,5 lei/luna, respectiv 0,7 euro (2,9 lei)/luna, potrivit datelor disponibile pe site-urile bancilor.

UniCredit are insa in oferta un pachet ce contine cont curent si card de debit, a carui administrare costa 20 de lei/an (circa 1,7 lei/luna), reprezentantii bancii sustinand ca scopul costului ridicat al unui cont curent este acela de a descuraja clientii sa aleaga un produs simplu in detrimentul unui pachet.

ING percepe un comision de administrare a contului Cont'ROL de 28 de lei pe an (echivalentul a 2,3 lei/luna), dar ofera o dobanda de 8% pe an pentru sumele aflate in cont.

Un comision de administrare a contului curent intre 1 leu si 1,5 lei pe luna percep austriecii de Volksbank si Raiffeisen sau grecii de la Piraeus si Bancpost. Fac nota discordanta Banca Transilvania si Alpha Bank, care au oferte de conturi curente fara comision si care nu isi taxeaza clientii nici pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii. Pe de alta parte, Alpha Bank nu acorda nicio dobanda la sumele din contul curent.

Majoritatea bancilor percep un comision de 0,2% din valoarea tranzactiei pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii si de 0,5% plus 2,5 lei pentru retragerile de la ATM-urile altor banci. BCR are un comision de 0,75% plus 4,5 lei pentru retragerile de la ATM-urile altor banci.

Banci precum ING sau BCR au in oferte si pachete pentru studenti, fara comisioane de retragere de numerar de la ATM-urile proprii si fara comision de administrare.

Pentru retragerile de numerar de la ghiseele si POS-urile bancilor, comisionul variaza intre 0,2% si 2,5% plus o suma, de asemenea, variabila.