HTC lucreaza deja la antidotul la iPad: un tablet PC Google

Autor: Magraon Andreea 03.02.2010

Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, va lansa un tablet PC care sa intre in concurenta cu iPad de la Apple, lansat saptamana trecuta, scrie presa internationala.

Intr-un videoclip pe YouTube, unul dintre designerii Chrome, Glen Murphy, a prezentat o schita a unei viitoare interfete pentru un tablet PC. Tableta Google va avea, potrivit presei, intre 5 si 10 inchi (12,7 si 25,4 cm), touchscren, tastatura virtuala si va functiona in sistemul de operare Chrome OS. Spre deosebire de iPad, tableta Google va permite multitasking-ul (spre exemplu sa deschizi doua ferestre diferite una pentru navigare pe net si cealalta pentru a scrie e-mailuri), considerat unul dintre cele mai mari lipsuri ale gadgetului Apple.

Chrome OS, bazat pe platforma Linux, a fost lansat de Google in noiembrie ca sistem de operare destinat notebook-urilor, insa unii analisti considera ca produsul ar fi util si tabletelor orientate catre nagivarea pe internet. Sistemul de operare a fost dezvoltat in urma lansarii browser-ului web Google Chrome.

Google se afla in discutii cu compania taiwaneza HTC, care va produce, cel mai probabil, tableta. HTC fabrica in prezent telefoane mobile care functioneaza pe platforma Android, dezvoltata de Google. Compania a dezvoltat Nexus One, primul telefon mobil al gigantului american, lansat luna trecuta.

Mult mai utila pentru oamenii de afaceri

Analistii sunt de parere ca tableta Google va fi mai inovativa decat cea de la Apple, care se bazeaza foarte mult pe aplicatiile companiei. Tableta Google va pune mai mult accent pe continutul web. Conceptul de baza va fi crearea unui sistem de operare care sa se concentreze asupra internetului, fapt ce le va permite utilizatorilor sa aiba acces mai mult la Gmail, Google Docs sau Picassa. De aceea, tableta de la Google va fi un dispozitiv mai util pentru oamenii de afaceri, scrie PC World.

O tableta care le va permite oamenilor de afaceri sa aiba mai multa interactiune cu internetul va fi mai utila decat una care sa se bazeze pe aplicatiile iPhone, scrie revista americana. PC World a mai scris ca faptul ca aplicatiile Google sunt online si nu cumparate dintr-un magazin virtual (precum iTunes al Apple) face mult mai usoara comunicarea intre utilizatori.

Apple a lansat saptamana trecuta la San Francisco iPad, primul tablet PC al companiei. Steve Jobs, CEO-ul Apple, a reactionat dur la eforturile Google de a intra pe piata telefoanelor mobile, noteaza PC World, sugerand ca mediatizarea tabletei Google ar putea atrage atentia "creierului" din spatele produselor Apple.

"Nu va faceti iluzii, Google vrea sa omoare iPhone - nu noi am intrat in businessul de cautare, ci ei au intrat in businessul de telefoane mobile", ar fi spus Jobs angajatilor sai.