Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie pe SIF-uri in zilele urmatoare

Autor: Vlad Anastasiu 03.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri o volatilitate crescuta, in special pe societatile financiare, care au consemnat cresteri intra-day si de peste 2% fata de cotatia de marti. La inchidere insa, SIF-urile, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu doar 0,7% peste referinta, marcand de alfel si cea mai mare apreciere din piata. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, si indicatorul energetic BET-NG au inregistrat cresteri usoare, de nici 0,05% fata de referinta.

"Toata lumea a cumparat pe zvon si a vandut pe stire. Odata cu confirmarea zvonurilor, in care se aprecia o decizie favorabila a Comisiei juridice de majorare a pragului de detinere la SIF-uri, speculatorii s-au grabit sa marcheze profitul. Vorbim despre o saptamana de aprecieri sustinute pe societatile financiare, timp in care SIF-urile au crescut cu aproape 15%. Astfel, in sedintele urmatoare ma astept la corectii in piata, in special pe societatile financiare", a explicat Adrian Ciudin, directorul de operatiuni al Carpatica Invest.

Valoarea tranzactiilor a depasit ieri 11,9 mil. euro, fiind astfel cel mai mare rulaj din acest an, SIF-urile numarandu-se printre cele mai tranzactionate titluri.

Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu peste 2,3% fata de referinta.

Cele mai tranzactionate titluri la aceasta categorie au fost insa actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), cu rulaje de 10,7 si respectiv 7,8 mil. lei. Titlurile SIF2 au inchis in scadere, la pretul de 1,38 lei/actiune, cotatie cu 0,7% mai mica decat cea de referinta.

"Apreciez o corectie de pana la 10% pe SIF-uri, astfel incat titlurile SIF Oltenia sa nu scada mai jos de 1,48 lei/actiune. Societatile financiare vor reveni pe crestere odata cu aparitia altor zvonuri in ceea ce priveste pragul de detinere, precum si pe fondul anunturilor in privinta acordarii dividendelor", a adaugat Ciudin.

Titlurile bancare BRD au inchis in urcare, cu un plus de 0,7% fata de referinta, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 0,5%, la pretul de 2,09 lei/titlu. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut aproape 0,2% fata de cotatia de marti.

"Cred ca in luna februarie vom vedea corectii la nivelul intregii piete, dar fara scaderi agresive. Cresterea volatilitatii in piata va duce si la cresterea volumelor, pe masura ce speculatorii vor marca din profituri. Astfel ca o reducere decenta a preturilor va prinde bine pietei in perioada urmatoare", a mai declarat Ciudin.

Titlurile Socep (SOCP) au inregistrat cea mai mare apreciere din piata in sedinta de ieri, de peste 14%, urcand astfel la pretul de 0,172 lei/actiune.

In sectorul energetic, doar titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au pierdut 0,3% fata de cotatia de referinta. Titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in stationare, la pretul de 0,248 lei/actiune.

De urmarit astazi