Pogonaru ar putea plati 2,9 mil. euro ca sa preia Prodplast

Autor: Adrian Ionut Cojocar 03.02.2010

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care detine direct si indirect 33,01% din actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL), intentioneaza sa deruleze o oferta publica de preluare pentru restul de 66,99% din actiunile companiei.

Respectiva participatie este evaluata pe Bursa la 11,8 mil. lei (aproape 2,9 mil. euro), suma pe care Pogonaru ar putea sa o plateasca in cadrul ofertei.

Omul de afaceri detinea pana de curand prin mai multe vehicule de investitii circa 32,96% din actiunile Prodplast, iar la finele lunii trecute a achizitionat prin firma Central European Financial Services Bucuresti, pe care o controleaza, 0,05% din actiunile producatorului de mase plastice, ajungand sa detina 33,01% din actiuni. Potrivit legii de capital, daca un actionar depaseste un prag de control, de 33% din actiunile unei firme, este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni.

"Ma simteam cu mainile legate, pentru ca nu puteam sa actionez decat intr-o singura directie, adica nu puteam sa vand, ci doar sa cumpar. Este mai bine sa fac acum oferta de preluare decat sa stau si sa ma uit la piata", a declarat Florin Pogonaru.

El negociaza cu mai multe firme de brokeraj intermedierea operatiunii, discutiile cele mai avansate fiind cu Voltinvest din Craiova si IFB Finwest din Arad.

Actiunile Prodplast au intrat la tranzactionare pe data de 20 ianuarie, in urma finalizarii unei operatiuni de divizare, prin care a cedat cea mai mare parte a activelor catre firma nou infiintata Prodplast Imobiliare. De la reintrarea pe Bursa, actiunile Prodplast au ajuns la o treime din valoarea anterioara divizarii, compania fiind evaluata la 4,45 mil. euro.

Cel mai mare actionar minoritar al Prodplast este fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 12,69%, urmat de SIF Oltenia, ce detine 11% din actiuni. SIF Banat-Crisana (SIF1) controleaza 8,35% din titluri, iar fondul de investitii RC2 detine 6,89% din capital.