La bancile mari nici dobanda de 7% nu ajunge pentru a ieftini creditul in lei la o singura cifra

Ziarul Financiar 03.02.2010

Bancherii dau ca sigura o reducere a dobanzilor la depozitele in lei dupa semnalul transmis de BNR, chiar de pana la un punct procentual, insa la credite o ieftinire semnificativa este conditionata de imbunatatirea perceptiei de risc, adica de o temperare a neperformantelor.



La randul lor, analistii financiari oscileaza de la a considera miscarea BNR drept oportuna pana la a o interpreta ca o dovada de teama, dupa ce piata

si-a creat in ultimele zile asteptari pentru un pas chiar mai hotarat de relaxare - fie o taiere de dobanda mai mare de jumatate de punct procentual, fie un mix cu o reducere a rezervelor minime obligatorii, care ar fi lasat mai multi lei pe piata.

"Decizia BNR este doar unul dintre punctele de reper pe care bancile le iau in considerare cand opereaza modificari. Nu e ceva ce se transmite automat", spune Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata. El noteaza ca bancile trebuie sa ia in calcul si riscurile mari, reflectate deja in cresterea provizioanelor.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, vorbeste de asemenea despre persistenta riscului, care impiedica o ieftinire rapida a creditelor. In plus, el noteaza ca in continuare unele banci intarzie cu reducerea dobanzilor la depozite.

"Dupa prima reducere a ratei de politica monetara din acest an noi am reactionat imediat, reducand dobanda la depozite si la unele credite noi. Reactia noastra la aceasta a doua mutare se va produce in functie de evolutia concurentei", spune Bogza, explicand ca desi Bancpost are lichiditati excedentare, nu va mai reduce dobanda la depozite ca sa nu riste sa isi piarda clientii.

Alpha Bank, un jucator de top, a anuntat chiar de ieri reduceri ale dobanzilor la depozitele in lei de pana la trei sferturi de punct procentual, cea mai buna rata platita fiind acum de 9,25% pe an, de la 10% pe an pana la inceputul saptamanii.

Pe parcursul lui 2009, cand BNR a redus dobanda-cheie de la 10,25% la 8% pe an, bancile si-au triplat marjele de dobanda la creditele in lei, in conditiile in care ieftinirile de credite au fost mereu mai timide si au aparut cu intarziere. Bancherii au incercat astfel sa isi majoreze veniturile operationale, pentru a compensa cheltuielile mari cu provizioanele.

Ceva mai optimist este Laszlo Diosi, seful OTP Bank, un jucator din esalonul al doilea, care vede scaderi de dobanzi de pana la un punct procentual in urmatoarea luna. "Ma astept ca intr-o luna sa vedem dobanzi mai mici cu un punct procentual atat la depozite, cat si la creditele in lei, pentru ca pasii facuti pana acum de unii jucatori arata ca nu au urmat trendul pietei interbancare", spune Diosi. El se asteapta ca BNR sa continue cu taierile de dobanda pana la 6% la sfarsitul anului, iar in aceste conditii, cel putin dobanzile la creditele pentru companii ar putea sa ajunga in doua luni pe palierul de o singura cifra.

Pareri impartite intre analisti

Reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR cu jumatate de punct procentual reflecta mentinerea unei politici prudente si va determina continuarea trendului de diminuare a dobanzilor pe piata interbancara si, ulterior, a costului depozitelor si creditelor, impactul asupra cursului de schimb urmand sa fie limitat, in opinia analistilor.

Decizia bancii centrale a fost anticipata de majoritatea ana listilor, diminuarea dobanzii fiind motivata de imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor fata de Romania si de scaderea inflatiei. Spre deosebire de comunicatul din ianuarie, CA al BNR nu mai face referire directa la preocupari privind sprijinirea relansarii economiei, dar reaminteste ca reformele structurale si echilibrarea politicii fiscale sunt esentiale pentru o relansare durabila.

"Decizia pe dobanda este in linie cu ceea ce am asteptat: este atat precauta, cat si potrivita. O reducere mai agresiva ar fi lasat loc la interpretari nu neaparat corecte", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-Soc Gen.

La randul ei Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, considera adecvata o atitudine prudenta din partea BNR, deoarece riscurile de deteriorare a sentimentului investitorilor persista.

Caracterul politicii monetare ramane unul restrictiv si nu va permite reluarea rapida a creditarii in lei, in timp ce creditele in valuta vor castiga tot mai mult teren, evolutie care dauneaza economiei si bancii centrale, in opinia economistului-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. "Situatia economiei cerea, iar cadrul macroeconomic permitea o reducere mai mare de 0,5 pp."

Pe de alta parte, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca nu se poate spune ca banca centrala afiseaza o prudenta exagerata, taierea ratei dobanzii la 7% fiind mai degraba o miscare ferma in directia stimularii creditarii.

"Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

El remarca schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata monetara, BNR decizand acum sa urmareasca o gestionare "adecvata" fata de una "ferma" decisa la sedinta anterioara.

"Acest lucru ar putea insemna ca banca centrala va urmari o gestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective din piata monetara si valutara", apreciaza Dumitru.

Eugen Sinca, analist al BCR, sustine ca probabilitatea continuarii ciclului de relaxare a politicii monetare este ridicata, iar dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 6% la finele acestui an.

In acelasi timp sunt posibile reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru cresterea lichiditatii din piata.