400.000 de euro de la UE pentru utilaje de prelucrare a lemnului

Autor: Adriana Rosoga 04.02.2010

Firma Productia Fortunaforest din Covasna care activeaza in domeniul prelucrarii lemnului va primi fonduri europene de peste 400.000 de euro pentru achizitionarea de utilaje pentru prelucrarea lemnului.

"Finantarea europeana ne ajuta foarte mult in continuarea planului nostru de investitii. Vom achizitiona utilaje moderne pentru prelucrarea mai eficienta a lemnului, mai precis masini cu comanda numerica", spune Dragos Sorescu, directorul executiv al Productia Fortunaforest.

Proiectul "Achizitie utilaje pentru prelucrarea lemnului" a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin financiar cu o valoare cuprinsa intre 920.001 si 5.560.000 de lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii" si a primit aprobarea anul trecut in august.

"Implementarea am planificat-o pentru doi ani, in trei etape. In prezent ne pregatim pentru demararea procedurilor de achizitii pentru prima etapa si am lansat licitatia", mai spune Sorescu.

Deoarece firma trebuie sa inceapa investitiile din surse proprii pana sa vina fondurile europene, din lipsa de lichiditati si datorita dificultatilor in obtinerea unui credit,

solutia pe care actionarii companiei au ales-o a fost aceea de a apela la o prefinantare de 35%.

"Am inceput derularea cu intarziere a proiectului, deoarece am incercat sa obtinem o prefinantare de 35% si aveam nevoie de garantie bancara. Au fost multe acte de care aveam nevoie si procedura a fost anevoioasa. Asteptam sa vedem daca ne vor fi aprobate documentele pentru ca avem nevoie de acesti bani", explica Sorescu.

Firma produce usi si ferestre termopan, elemente pentru case din lemn, lambriuri, podele. Productia Fortunaforest are 50 de angajati si a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de circa 920.000 de euro.

Cine ia banii:

Compania: Productia Fortunaforest din Covasna

Obiect de activitate: prelucrarea lemnului

Proiectul: "Achizitie utilaje pentru prelucrarea lemnului"

Valoarea finantarii nerambursabile: 400.000 de euro

Firma a solicitat o prefinantare de 35% din valoarea proiectului

Cifra de afaceri in 2008: 920.000 de euro