Din martie, administratorii de blocuri vor trebui sa dovedeasca cat de eficiente energetic sunt cladirile

Autor: Catalin Lupoaie 04.02.2010

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a declarat astazi ca in cazul in care Guvernul aproba Ordonanta propusa de minister, certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. Initial legea certificatului energetic (372/2005) trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie, insa MDRT decis sa fie amanata pentru 2011, in urma presiunilor facute de consultantii imobiliari si de notari.

MDRT a revenit ulterior asupra deciziei de amanare cu un an a legii si intentioneaza sa o introduca luna viitoare.

"In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel Incat sa fie eliminate orice neajunsuri In momentul tranzactionarii cladirilor", afirma reprezentantii MDRT.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat In kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru Incalzire, apa calda de consum si iluminat;

- eficienta energetica a apartamentului, prin Incadrarea acestuia Intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru Imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt Incadrate In clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru Incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru Incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.