Toyota a pierdut 30 de miliarde de dolari din valoare din cauza scandalului „pedalei de acceleratie”

Autor: Cristina Roşca 04.02.2010

Toyota Motor, cel mai mare producator auto din lume, se afla in centrul unui scandal de proportii dupa ce a rechemat in service 2,3 milioane de masini si camionete in SUA si 1,8 milioane in Europa.

Constructorul nipon a anuntat ca se asteapta ca totalul costurilor de reparatie si pierderile din vanzari de pe urma acestei actiuni de rechemare sa produca grupului pana in luna martie o gaura de 2 miliarde de dolari, dupa sase trimestre de profit, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Campania de rechemare a avut un efect devastator asupra actiunilor grupului, care au pierdut aproximativ 19% din valoare din 21 ianuarie, cand au atins un pret de 90,42 dolari per actiune, pana in prezent, cand au ajuns sa fie tranzactionate la bursa din New York cu 73,49 dolari per titlu.

Aceste probleme au provocat o scadere a valorii de piata a companiei cu 30 mld. dolari pana la 115,23 miliarde de dolari, i-au afectat reputatia si a pus in umbra ceea ce in urma cu doar doua saptamani parea povestea de succes a unei companii care in conditii economice dificile a reusit sa majoreze veniturile.

Toyota a rechemat masini vandute in perioada 2005 - 2010, care ar putea prezenta o problema la pedala de acceleratie, campania cuprinzand opt modele precum Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis si RAV4.

Din Romania aproximativ 21.000 de masini Toyota sunt incluse in aceasta campanie, potrivit estimarilor ZF pe baza vanzarilor celor opt modele vizate in perioada 2005-2009.

"Actiunea de rechemare a masinilor Toyota este diferita de toate cele care au mai avut loc de-a lungul timpului", a spus Lee Sung-Jae, analist la compania financiara Kiwoom Securities din Seul. "In primul rand, amploarea este uriasa, iar acest lucru afecteaza chiar imaginea Toyota si valorile pe care grupul le promoveaza - si anume calitatea masinilor grupului." Toyota, pana nu demult considerata un model de siguranta si fiabilitate, urmeaza a fi investigata de autoritatile americane pentru mai multe accidente ce s-au produs in ultimul deceniu si care ar putea avea drept cauza problemele la acceleratie.

Aceeasi problema cu pedala de acceleratie a fost semnalata si in cazul unor modele ale Honda, Peugeot si Citroën.